В последните два месеца всички значително променихме ежедневните си навици. Доказват го и измененията в потреблението на електричество. Предвид опита да се предпазим от коронавируса, заради което се стараем да се срещаме с по-малко хора, в пазаруването ни също е такава идеята. По тази причина повечето от нас се преориентираха към онлайн покупки. Те, както и тези във физическите магазини обаче, крият някои рискове – например да си вземем нещо, от което реално нямаме нужда.

Логика на покупките по време на пандемията

Оказва се, че всяка четвърта покупка се извършва под влиянието на всекидневния стрес. В последствие обаче често хората съжаляват за взетото, защото установяват, че не им е било необходимо. Това установиха група психолози от американската изследователска компания Thriving Wallet.

Как да се предпазим от ненужно пазаруване?

Към момента едва ли има хора, които да не се притесняват за финансите си. Затова е важно разумно да ги харчим, за да се чувстваме по-спокойни, че ще се справим с кризата.

Двата най-ефективни начина

„Правилото на 72-та часа“

Какво означава това ли?! Aко искате да вземете нещо, просто отложете покупката за 72 часа. Ако след три дни все още искате въпросното нещо и можете да си го позволите, значи спокойно идете до магазина.

„Правилото на трите въпроса“

Вторият начин да се предпазите от необмислени покупки изисква да сте изключително честни със себе си. За целта е необходимо да си отговорите на следните въпроси:

  • Имам ли наистина нужда от това нещо?
  • Ще се радвам ли да го имам?
  • Мога ли да живея и без тази покупка?

В случай че отговорите ви на първите два въпроса са положителни, а на последния – отрицателен, тогава действайте. Ще останете доволни.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.