В една реклама се казваше, че лятото е сезонът на дините и е точно така. Страхотен начин за разхлаждане в горещите месеци, без да се налага да се притесняваме за калориите. Освен това е много вкусно и можете да експериментирате с различни коктейли и фрешове, ако я предпочитате в течен вариант.

Защо динята е толкова страхотна?

92% от нейната маса е вода и дори семките ѝ са богати на белтъчини и мазнини и се използват за приготвянето на растително масло. Също така динята е богата на витамини - А и С, както и на големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Източник е на антиоксиданта ликопен, който предпазва от тумори.

И още нещо - има само половината от захарното съдържание (5%) на една ябълка - 80 калории за 100 гр. Няма никакви мазнини и холестерол.

Световен ден на динята

На 3 август се отбелязва Световния ден на динята и по този повод сайтът Whataboutwatermelon ни разкри няколко любопитни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук. Ето ги и тях:

  • Произхожда от Южна Африка;
  • Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години;
  • В Древен Египет в гробниците са поставяни дини за храна на душите;
  • В Китай дини се отглеждат от 10-и век, а в Европа - от 13-и;
  • Близки "сродници" на динята са тиквите и краставиците;
  • Съществуват над 1200 динени разновидности;
  • Идеята за отглеждане на квадратни дини се заражда в Япония;
  • В Египет и Израел е обичайна практика динята да се поднася със сирене фета;
  • Диненият сок облекчава мускулно напрежение;
  • Динята е смятана за естествена виагра заради съдържанието на цитрулин;
  • Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма;
  • Динята от вътре не винаги е червена. Срещат се оранжеви, зелени, жълти и бели;
  • Писателят Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал "ангелска храна". 
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.