Познавате ли някой, който има огромно его, използва хората и изпитва необходимост да контролира всички около себе си? Това са някои от отличителните черти на психопатите и социопатите.

Социопатите живеят на ръба на обществото. Те са темпераментни и понякога агресивни. Не мислят как поведението им влияе на другите. Трудно се задържат на работа и измислят непочтени начини да изкарват прехраната си.

От друга страна, психопатите са хладнокръвни и умерени, внимателно обмислят манипулативните си ходове. Не могат да изпитват емпатия и да комуникират нормално с хората. Това ги прави способни да нараняват другите без да изпитват чувство на вина. За сметка на това психопатите притежават повърхностен чар и умеят да вдъхват доверие. 

Среда и фактори

Различни фактори превръщат хората в социопати или психопати. Социопатията е вследствие на детски травми и насилие, това е заучено поведение. При психопатията играят роля и генетични фактори. Тя е вследствие на дефект в частта на мозъка, която отговаря за импулсивното поведение и емоциите.

Те невинаги са злодеи

Психопатите се вписват по-добре в обществото. Някои от тях са добре образовани и имат стабилни професии. Често си намират професии, които изискват обективно мислене и хладнокръвие. Някой от най-популярните професии сред психопатите са изпълнителни директори, адвокати, хирурзи и полицаи.

Според едно проучване около 4% от населението са социопати, а 1% - психопати. Тези проценти са еквивалентни на милиони. А вие срещали ли сте социопат или психопат?

45 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.