Ако някога сте се чудили дали е по-добре да похарчите спестяванията си за нова кола, или за пътуването, за което винаги сте мечтали, не сте сами. Професорът по психология Корнел дава отговор на въпроса: "Дали харченето на пари за преживявания прави хората по-щастливи от купуването на вещи?".

Например, когато се чудите дали да си купите нови обувки, защото вашите вече не ви допадат, вие започвате да си мислите, че фестивалът, на който сте планували да отидете, не е толкова важен и дори смятате, че обувките си струват много повече. Според психолози обаче емоцията, която изпитвате, докато чакате материалното, е просто развълнувано очакване. То не би могло да се сравнява с емоцията, която би могла да ви донесе фестивалът.

Запитайте се: "Колкото време ще отнеме, докато вълнението ви от новите обувки се превърне в старото чувство?". Не много, нали? Те отново няма да ви допадат и ще се превърнат в поредния чифт обувки, които захвърляте на дъното на дрешника си.

 

Възможно е да се опитате да оспорите това твърдение и да кажете, че преживяванията са мимолетни. В психологически смисъл хората изпитват радост преди, по време и дълго след преживяването.

Проучването на Корнел дава пример със стар диван, който искате да смените. Експертът твърди, че за разлика от нетърпението да чакате вашия диван, чакането за пътуване до Мексико с приятелите ви би било по-приятно и вълнуващо.

След завръщането ви, пътуването може да създаде у вас усещането за носталгия, без риск усещането да изчезне, на фона на другите ви ежедневни мисли. Освен това е много по-забавно да разказваш истории за щурото пътуване до Мексико, отколкото да говориш за новия диван.

 

Освен емоционално, изборът за харченето на вашите пари може да повлияе и на вашата идентичност. Кумар, който прави проучване по същия въпрос, обяснява, че ако хората чакат на опашка за вещи има много по-голяма вероятност те да се държат лошо един към друг.

Пример за това е пазаруването по време на Черния петък. А когато хората чакат на опашка за концерт или посещение на ново място като музей например, те са склонни да останат позитивни и щедри един към друг.

Естествено, винаги може да вземете дивана, за който говори Корнел. Бихте могли да го гледате и да му се наслаждавате в момента, но завинаги ще бъдете благодарни за времето, прекарано с близки хора на нови и вълнуващи места.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.