За последните 30-ина години животът ни доста се промени в много отношения. И не става въпрос само за политическата ситуация у нас, а в това число влизат и технологичните подобрения, които улесняват живота ни. По тази причина обаче някои доста използвани преди години предмети вече нямат място в съвременния свят. Ето 10 такива, за които ни напомниха от Deutsche Welle.

Телефонна кабинка

Помните ли ги?! Ако сте над 30, вероятно ще отговорите утвърдително. В днешно време обаче всеки от нас носи мобилен телефон в джоба или чантата си. И въпреки това все още тук-там из столицата ни стоят останки от подобни кабинки, които в миналото ползвахме за връзка с познатите си.

Аудиокасета

Е сега сигурно вече започнахте да изпитвате носталгия по 80-те и 90-те години на миналия век. Меломаните тогава трупаха не mp3-ки, а си правеха колекции с касети. Сега вероятно трудно ще намерите в някоя къща останал работещ касетофон, за да слушате касета, но пък можем да слушаме любимите си мелодии дори на телефона.

Уокмен

Както споменахме, на мода по-модерни технологии - например mp3 плейъри и други подобни достижения на техниката. Преди години обаче уокменът сбъдна мечтите на мнозина – да слушат музика дори по време на път и при това, без да пречи на другите. Първото такова „чудо” бе пуснато в продажба в Япония през 1979 г.

Телефон с шайба

Ако не сте виждали такъв, може да отидете до някой музей. Вече там им е мястото, както и в колекциите на почитателите на старите вещи.

Крушка с жички

Крушката с нажежаема жичка беше в употреба повече от век. През 2009 г. обаче ЕС произнесе нейната „смъртна присъда”, обявявайки я за неекологична. Затова се наложи постепенно да бъде изведена от употреба.

Видеомагнетофон

Гледали ли сте видеокасети?! В зората на демокрацията съществуваха и видеотеки, от които взимахме под наем различни филми. 

Аналогови фотоапарати

Трябва да признаем, че дигиталната революция най-тежко удари фотографията. Помните ли някогашните фотоапарати?! В тях поставяхме фотолента с най-много 36 кадъра, така че трябваше много да внимаваме как снимаме, защото лентите не бяха никак евтини.

Телеграма

Уау! Е, това вече звучи като пътуване във времето. В продължение на цели 200 години получаването на телеграма си е било събитие. Електронната поща обаче коренно промени това.

Пишеща машина

Още един предмет, който вече можем да намерим само при колекционерите. Едно от най-романтичните изобретения. Защо ли?! Защото италианецът Пелегрино Тури я конструира за своята възлюбена – сляпа графиня.

Тупалка за черги

Ако ви се налага все пак да изтупате килима, може да ползвате и бухалка. Спомняте ли си как преди години домакините изкарваха килимите пред блока и ги тупаха с тупалки?! Ето това е нещо, което едва ли на някой му липсва.

Напиши коментар