Идеята да живеем на Луната или на Марс е доста екзотична, но хората не спират да мечтаят. И все пак, според експертите от руски научен институт подобно нещо няма как да се осъществи, въпреки спекулациите по темата. Причината за това е силната радиация и галактическото излъчване, твърди Вячеслав Шуршаков, началник на отдела за радиационна безопасност на пилотираните космически полети.

"От гледна точка на радиацията в Слънчевата система, освен Земята, никъде няма благоприятни райони за живота на човечеството. Земята е нашият космически кораб, имаме атмосфера и магнитно поле за защита от слънчевите изригвания и галактическото излъчване", каза той.

Според него дозата радиация на Луната е 400 пъти по-голяма от дозата на Земята, предаде РИА Новости.

"На Марс дозата на радиация е 1,5 пъти по-малка, отколкото на Луната, но има галактическо космическо излъчване на Марс и на Луната, което влияе неблагоприятно на човешкото здраве", обясни още специалистът.

Екзопланети

А по отношение на откритите екзопланети (тези извън Слънчевата система) също не можем да говорим за заселване на тях. Преди да стане ясно дали това е възможно, трябва да бъде потърсено магнитно поле.

"Магнитосферата създава защитен щит и ако го няма, тогава атмосферата ще бъде силно намалявана под въздействие на най-близката до екзопланетата звезда, с всички произтичащи от това последствия за живите организми", каза Шуршаков.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.