Да спиш по време на работа вероятно е нещо, за което може да бъдете дори уволнени. В САЩ редовно правят изследвания колко отрицателно влияе на работодателя това, че някой служител си прави следобеден сън от два часа – загубите за фирмата са 10 000 долара годишно, а на всичко отгоре останалите работници трябва да покриват спящия.

В същото време обаче други учени вадят съвсем други изследвания. И според тях един кратък сън по време на работа помага на всички – на служителя и на фирмата.

Спете на работа и помагайте на фирмата
Професори от Университета в Индиана установяват в своя проучване, че хората спят все по-малко. Около 36% от населението на САЩ спи по-малко от 7 часа в денонощие. А това пречи на функционалността му през останалата част от денонощието. В резултат – лишените от достатъчно време за сън работници са коствали на икономиката на САЩ над 400 милиарда долара годишно.

Освен това недоспиването води до редица здравословни проблеми, следстиве на които служителите излизат в болнични и това допълнително ощетява работодателите и държавата.

"Хората, лишени от сън, не дават най-доброто от себе си в работата и при тях съществува по-висок риск от трудови злополуки и в крайна сметка струват повече на фирмите, защото имат повече здравословни проблеми. Компаниите вече започнаха да обръщат внимание на този проблем и се замислят над вариантите за дрямка по време на работа", коментира д-р Лорънс Епстийн.

Къде може да спите на работното място?
В Япония от доста години са разпространени сатите за дрямка. Дори има фирми, които ги отдават под наем на големите компании. Те са шумоизолирани и служители влизат в тях за кратък сън по време на работния ден. Други компании пък отделят малки помещения в офисите си за тази цел и насърчават служителите да се отдадат на кратка почивка.
 

48 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.