По случай Международния ден на шахмата (20 юли) ще ви разкрием една тайна – как да спечелите играта само с два хора. Е, трябва да признаем, че този трик ще ви се получи, ако си имате работа с прохождащи в играта. В случай че се изправяте срещу някой по-напреднал противник, вероятно няма да ви е толкова лесно.

Ако поне малко сте се интересували от шах, значи знаете, че съществуват най-различни стратегии. Нещо повече, има специални книги, които разкриват част от тях. В интернет също можете да намерите достатъчно информация по въпроса. Истинският майсторлък обаче е във всеки от нас и способността ни да мислим.

История на шаха

Думата шах идва от персийски и в превод означава император. Мат пък се превежда като мъртъв. По тази причина в играта, който убие противниковия император (цар), той е победителят.

Кога обаче се появява играта на шах?! Има много легенди и предположения по този въпрос. Най-често обаче за родина на шаха се определят Индия, Персия и дори Китай. Предвид факта, че не е съвсем ясно точно откъде тръгва идеята, вероятно и сами се досещате, че тя не може и да бъде датирана, но предположенията ни отвеждат в периода 3-6 век.

Най-вероятен е индийският произход като производна игра на шатрандж (настолна логическа игра за двама, наследила чатурангата. Смята се за непосредствен предшественик на шахмата). Играта е отразявала свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия играта навлиза и в Персия, а след завладяването ѝ от арабите играта стига и до Европа (първоначално в Испания, която тогава е част от Арабския халифат).

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.