Книгата „Икигай: Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот” на авторите Ектор Гарсия и Франсеск Миралес набира все по-голяма популярност в последно време. И това е съвсем нормално. Кой не изпитва любопитство да разбере тайната на дълголетието?! Не, че ще получим съвсем ясен отговор от четивото, но пък със сигурност ще се замислим сериозно за истински важните и стойностни за всеки от нас неща.

Какво представлява икигай?

Япония е страната с най-много дълголетници, така че определено си заслужава да бъде проучена тяхната тайна. И несъмнено тя се нарича икигай. Това е популярно понятие в японската култура, с което се означава „причината да съществуваш”. Най-често се използва за нещата от живота на човек, които го осмислят, или иначе казано – нещо, за което си струва да живееш.

Икигай за всеки от нас е нещо различно в зависимост от живота, ценностите и вярванията ни. Икигай обаче е онова, което отразява вътрешния ни свят и в същото време създава душевен покой. И най-важното е, че дейностите, които ни позволяват да изпитаме икигай, винаги са спонтанни и ги вършим с желание и удоволствие.

Как да постигнем дълголетие?

Едно от условията за постигането на дълголетие е откриването на нашия икигай. По този начин ще бъдем наистина удовлетворени от живота си и ще трупаме предимно положителни емоции.

Ако трябва да разшифроваме самата дума икигай, ще я разделим на съставните ѝ части – „ики” (живот) и „гай” (ценност). „Можем да го преведем като „причината да бъдеш” – това, което те кара да станеш от леглото сутрин”, обяснява един от съавторите на споменатата книга – Ектор Гарсия.

Как да открием своя икигай?

Трудна задача, но ние ще ви помогнем с няколко въпроса. Отговорете честно и ще се придвижите малко по-близо до смисъла на живота си.

  • Какво обичате да правите?
  • В какво сте добри?
  • От какво има нужда света?
  • От какво може да печелите пари?

И когато намерите пресечната точка между всички тези четири теми, ще откриете и вашия икигай. В тази връзка обаче ще вметнем, че не е задължително работата, с която си изкарвате прехраната, да е част от вашия икигай. Нещо повече, дори е важно да не зависите от работата си, за да се чувствате пълноценни. По-скоро се обърнете към душата си и потърсете онова, което ви кара да се усмихвате.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.