Като чуем плагиатство и се сещаме за мързеливите презентации в училище, които копирахме от Wikipedia и директно пействахме на PowerPoint. И все пак понякога границата между вдъхновение и чисто плагиатство може да е тънка. Ето примери за хора, които са били обвинявани в кражба на идеи без това да се отрази особено на кариерите им.

  • Дж. Р. Р. Толкин.

Толкин, авторът на поредицата "Властелинът на пръстените" е бил обвинен, че е откранал много от идеите за книгите от операта на Вагнер "Пръстенът на нибелунга". Толкин отрича това и казва, че творбата на Вагнер е била само вдъхновение за него.

  • Мартин Лутър Кинг

Човек, който няма нужда от представяне. През 50-те и 60-те печели Нобелова награда и прави много за Америка. Речта му I Have a Dream е може би една от най-важните и силни речи изобщо. Има обаче твърдения, че откъс от тази реч е бил откраднат от пастор Арчибалд Кери. Най-сериозни са обвиненията за дипломната му работа, която той копирал от други автори. Това било открито след като жена му я дарила на университета Станфорд.

  • Дж. К. Роулинг

Роулинг е изправена пред съда след като авторът Ейдриън Джейкъбс я обвинява, че откраднала сюжета на "Хари Потър и Огнения бокал" от неговата "Уили, Магьосникът"(1987). Двете книги си приличат по магьосническите турнири и някои от чудовищата. Обвинението не издържало в съда, но Роулинг си навлякла много критика, че книгите не са достатъчно оригинални.

  • Барак Обама

През 2008 г. Барак Обама държи реч в Уисконсин, която доста прилича на реч, която гувернаторът на Масачузец Девал Патрик е държал две години по-рано. Разкрива го Хилари Клинтън, която е един от основните му противници. Речите си приличат по определени цитати. Отговорът на Обама е, че той и Патрик са добри приятели и редовно обменят идеи и дори самият Патрик го е поощрил да каже тези неща.

Плагиатство или вдъхновение?! Истината, както винаги, е някъде по средата. 

39 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.