Остават броени дни до Коледа. Ако не харесвате изкуствените елхи, нито идеята да се отсичат дървета, изберете елха в саксия.

Този вариант за коледно дръвче се радва на все по-голям интерес. Живото дърво със сигурност дава повече атмосфера и уют в дома. Тези дръвчета се отглеждат в специализирани за целта горски стопанства. Готовите за закупуване дръвчета са на възраст 8-10 години. Толкова са необходими, за да достигнат височина от метър.

Ела и Смърч това са двата вида дръвчетата, които общо наричаме елхи.

При покупка търсете здраво и кичесто дърво. Обърнете внимание и на саксията, в която е сложено. За да може да оцелее и да бъде засадено отново, трябва да е със здрави корени. Търсете дърво, което е в голяма и дълбока саксия.

Трябва да знаете, че за дръвче с височина около метър, саксията трябва да има поне 50 см. диаметър. Хубаво е да има и няколко сантиметра насипана пръст около основата на дървото.

 

Експертите дават няколко ценни съвета и за отглеждането, които е добре да спазвате, ако искате да засадите дървото след празниците. То обаче може да бъде отглеждано и в саксията до следващата година. Така отглеждано, то може да издържи 2-3 години.

Когато внесете дървото у дома, изберете му място, което не е близо до отоплителен уред. Добре е да пръскате игличките с вода с пулверизатор, така съхранявате влажността им. Освен това така ще получите и прекрасен аромат, по-добър от всеки ароматизатор.

Поливайте дървото през 2-3 дни с малко количество вода. Сложете подходящ съд под саксията, за да не тече. Елхата не обича топлия въздух. Не дръжте дръвчето у дома повече от две седмици. След празника го извадете на терасата, или на двора.

Не пресаждайте, ако термометърът показва минус. Ако е зимата се окаже твърде мразовита, изчакайте до пролетта и тогава засадете дръвчето навън. Докато е на открито, то няма нужда да се полива.

Да поговорим за цените. Тази година малките дървета, високи около метър, вървят около 50 лв. Големите са високи около и над два метра, за тях си пригответе 250 лв.

Дръвчетата са тежки, така че добре е да имате удобен транспорт.

 

Напиши коментар