Кой е вашият любим цвят? Дали е същият, както когато бяхте на 8? Ами на 16? Вероятно сте смятали, че цветът е просто нещо, което се пръква в мозъка ви самостоятелно и остава там през целия ви живот.

Учените ще ви оборят, защото те смятат, че предпочитанията ни за цветовете не са фиксирани. Ако обаче и вашият любим цвят е синият, това е добре, защото ще разберете тяхната теория за това защо хората толкова много обичат този цвят.

 

Психолозите Стивън Палмър и Карън Шлос изучават цветовете и твърдят, че вашето мнение за различните нюанси може да се проследи до нещо конкретно: Емоционалните асоциации, които правите с предмети от този цвят. Например, когато показват снимки на червени ягоди или рози и на мръсно-зелена пейка, много хора се влияят от предмета, а не от цвета и избират червения цвят.

Благодарение на този пример, хората могат да си обяснят предпочитанията към дадени цветове. Например, вие може да харесвате жълтия цвят, защото ви напомня за усмихнати лица и слънчево време.

 

Когато говорим за синия цвят обаче

Шлос твърди: "Оказва се, че ако погледнете всички неща, които са свързани със синьото, те са предимно положителни. Наистина е трудно да мислим за отрицателни сини неща.". 

Например синьото небе, чистата вода - Шлос ги обяснява като неща,  които са универсални, без значение в коя част на света се намирате.

31 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.