Когато посещавате ресторант, може би сте забелязали, че сервитьорите имат специално поведение. Те спазват определени стандарти, правила на етикета, които определят как обслужващият персонал трябва да ходи, да стои, да говори с госта. Една от интересните особености е ръката, свита в лакътя зад гърба. 

Интересни правила в работата на сервитьора

Работата на сервитьора всъщност е доста сложна, като се има предвид, че той извършва всякакви действия в съответствие с общоприетите стандарти за обслужване. Например, професионалистът в тази област трябва да знае, че на госта трябва да се подаде менюто с лявата си ръка. А за да се отсервират празните съдове, трябва да се приближите към клиента от дясната страна. Една от основните отговорности е сервирането на масата. Има много изисквания към това, но е важно да запомните няколко основни правила:

1. Поднасянето трябва да съответства на вида на храненето – закуска, обяд или вечеря.

2. Към различните ястия, напитки и закуски е прикрепен определен набор от съдове и прибори.

3. Необходимо е сервирането на масата да съответства на общия дизайн на залата. Възможни са тематични, както и национални характеристики на дизайна на масата. 

Сервирането се извършва в следната последователност:

покривка за маса;

чинии;

прибори;

чаши;

салфетки;

подправки;

декорации.

Кърпата е неразделен атрибут за сервитьора - това е малка кърпа, най-често от бял цвят. Тя трябва да бъде внимателно изгладена и чиста. Сервитьорът я носи със себе си, за да може да се използва по всяко време. Основната цел на кърпата е да предпазва маншетите на униформата от замърсяване и да предпазва от изгаряния при сервиране на топла храна. В никакъв случай не трябва да се бърше масата или ръцете с нея, да се слага в джоба или на рамото.

Интересен факт: Сервитьорът трябва да поддържа последователност при обслужването на гостите. Менюто трябва да се даде първо на най-възрастната жена, която седи на масата. Ако компанията е от мъже –  на най-възрастния сред тях. 

Сервитьорът е този, който контролира качеството на храната и напитките, които се сервират. Ако установи, че ястието е загоряло, охладено, не отговаря на менюто по тегло и т.н., той има право да поиска от главния готвач да го преработи.

Историята на традицията да се държи ръката зад гърба

Когато сервитьорът извършва действие с едната си ръка, а другата остава свободна, тя не трябва да е в полезрението на гостите. Това се счита за норма на етикета и един вид традиция, която датира от дните на Древен Рим. Провеждали са се всякакви празници с участието на голям брой хора, които сервирали напитки, всякакви ястия, лакомства. В древни времена хората на власт и по-високи в социалната стълбица винаги са се страхували от непознати, особено ако са имали пряк достъп до храна. Имало е реална заплаха от отравяне. Следователно за слугите от онази епоха едната ръка е била оставена свободна (обикновено дясната), а другата връзвана зад гърба. Така човек не може да излее отрова в чаша или чиния.

Интересен факт: Професията на сервитьор е много древна - тя е на около 6000 години. Смята се, че първите представители на тази професия се появяват в Египет. Във всеки случай за това свидетелстват стенописите, изобразяващи хора, сервиращи различни ястия на фараона. 

В съвременния свят, разбира се, никой не се страхува да бъде отровен от сервитьор, но традицията е оцеляла. Сега има подобно значение. Скритата зад гърба ръка символизира възможността гостът да се наслади на престоя си в ресторанта. По този начин сервитьорът показва, че няма да направи нищо лошо на посетителя. Заемайки тази позиция, той изглежда още по-солиден и показва уважение към клиентите.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.