Всеки един от нас е създател и същевременно главен герой в собствената си история и живот. Всеки има различни мечти и съкровенни желания, за които се бори, но историята на тази жени е меко казано впечатляваща. През четиридесетте години на изминилия век малката тогава Джейн Гудол си мечтае да живее в горите на Африка сред животните, за които чете в книгите. Когато пораства, Гудол започва да осъществява мечтата си. 

                                     

Когато е само на 23 години, по покана на своя съученичка Джейн заминава за Кения, Африка, където се запознава с известния учен доктор Луис Лийки. По онова време Лийки изучава дивите шимпанзета с цел да разбере повече за произхода и развитието на човешкия род. Не след дълго самият той остава впечатлен от интереса на Гудол към животните и я окуражава да започне да проучва шимпанзетата в Танзания. 

                                       

В нячалото дори и най-близките на младата англичанка са смятали, че няма да издъжи повече от няколко месеца в горите сред дивите животни. Но за изненада на всички, тя прекарва повече от 15 години в Танзания като през този период животните започват да свикват с нея, докато най-сетне ѝ позволяват да прекарва часове наред сред тях, няблюдавайки ги и играейки с тях.

                                         

Самата Гудол, благодарение на отдадеността и любовта си към животните, успява да открие много неща за тях, които хората до този момент не познавали. Тя вижда как маймуните си служат с пръчки като просто инструмент, с който вадят термити и мравки от мравуняците им. Освен това открива, че всиччки шимпанзета се различават помежду си по поведението и природата си, същото както и хората.

                                           

Като дете Джейн израства с книгите за дивите животни, а като възрастна самата тя разказва много за тях, написвайки множество книги. Така наученото през тези 15 години става достъпно за всеки един от нас, независимо къде точно по света се намира.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.