Храната е основният източник на енергия на всеки жив организъм. Правилната преработка и консумация са основен елемент, касаещ здравето и стабилността на всеки един от нас. За жалост обаче, се оказваме крайно некомпетентни, когато става въпрос за правилно хранене и отношение към хранителните продукти.

Като малък пример за това може да вземем храните, които никога не биха се развалили, ако ги съхраняваме правилно.

1.Захар

Сладкото изкушение - без значение дали под формата на бяла, кафява, или пудра захар, добре съхранено би останало годно за употреба дълго време. Далеч от влага и температура по-висока от 25-30°, захарта остава непокътната. Едно от най-важните условия обаче е да не използваме мръсни и мокри съдове, които биха довели до появата на множество бактерии и втвърдени образувания в кристалния продукт.

2. Сол

Без значение, какъв вид сол използваме, тя би могла да остане в отлично състояние, стига да бъдат спазени същите условия, както и при захарта.

3. Мед

Съхранявайки се в чисти съдове на сухо място, медът никога няма да се развали. Има възможност той да промени цвета си, но високото качество на продукта ще остане същото. Едно обаче е важно да знаем, когато определен съд с мед един път бъде отворен, то той трябва да бъде употребен бързо след началната консумация. В противен случай рискуваме появата на микро организми, които не влияят положително на човешкия организъм, а също захаросване и втвърдяване на самия продукт.

4. Ориз

Стига пакетът или бурканът пълен с ориз да не бъде отворен, то той ще се запази изключително дълго време. Белият ориз не губи вкуса и качеството си, ако преседява затворен дълго време, за разлика от кафявия, който гранясва. Един път разпечатан обаче, оризът има своя срок на годност, който трябва стриктно да се следи и спазва.

5. Кафе и какао

Стига да са запазени в отлично вакуумирана опаковка, тези два продукта могат да издържат дълго време без да се развалят. Ако пакетът обаче бъде отворен, продуктът трябва да се употреби в кратък период от време. 

Както всяко нещо, храната също изисква внимание, за да бъде съхранена и консумирана така, както трябва. Колкото по-внимателно се отнасяме с продуктите, толкова по-добре ще се чувства нашият организъм и вкусът на ястията, приготвени от нас самите ще бъде по-добър, а защо не и съвършен. 

32 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.