Денят на бащата мина, но това не означава, че мъжете трябва да бъдат бащи само един ден в годината. Това мото е в основата на изготвената наскоро Харта за глобално бащинство, която е подготвена от британеца Дънкан Фишър. В нея ясно и точно се обяснява защо времето на бащите с децата е толкова важно. За изготвянето ѝ са участвали над 20 изследователи на детското развитие и влиянието на бащите.

Ето какво гласи Хартата:
1. Любящата грижа на бащата е основа за благополучието на детето му и създава отношения за цял живот

2. Любящата грижа на бащата може да бъде толкова силна и важна, колкото грижата на майката.

3. Всички бащи, биологични и небиологични, имат вродена способност да се свързват с бебетата си от първите дни. Мозъкът на баща се променя и генерира по-висок капацитет, когато той активно се грижи за детето си.

4. Обичта и грижата са под много форми. Всяко семейство и всяка връзка баща-дете е уникална.

5. Бащите са част от семейството, а семейните грижи са сред най-важните влияния върху развитието, благосъстоянието и здравето на децата. Това е така дори когато бащите не живеят постоянно с децата си

6. Хармоничните отношения между родителите и взаимната подкрепа в грижите за детето, са основа за здравословното развитие на детето.

7. Бащинството, подобно на майчинството, е пътешествие. Бащите се нуждаят от време и практика - да се грижат, да се учат, да си играят и да учат децата си.

8. Да обичаш бащинството означава уважение и помощ към майката, както и отсъствие на насилие.

9. За да осигурят грижите и да формират връзките, от които се нуждаят децата, бащите се нуждаят от подкрепа и утвърждаване от своите партньори, семейства, общности и общество.

10. Всички здравни и финансови услуги, които се полагат на майката и новороденото, трябва да се предлагат и на бащата. Той трябва да има достъп до всеки вид помощ, който е възможно да получи като родител. Дори когато не живее заедно с майката и детето си. 

11. Работните места и законите за заетост трябва да подкрепят както бащите, така и на майките.

12. Участието на бащите в първите 1000 дни от живота на децата им трябва да бъде фокус на международните стратегии за развитие в ранна детска възраст.

13. Насърчаването на равенството между половете трябва да включва подкрепа за бащинството. Равните икономически възможности за жените и мъжете трябва да включват възможността те да споделят грижите за своите деца.

14. Мъжете по своята същност са любящи и грижовни същества. 

15. Бащинството и грижите към детето от бащата във всякакъв вид трябва да бъдат признати и насърчавани като вдъхновение за други бащи, майки, баби и дядовци и попечители, в това поколение и в следващото...
 

39 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.