Равноправието между половете винаги е тема, която ще вълнува обществото. Жените все повече искат от мъжете си да помагат в домакинството, но в същото време репликите „ти си мъжът, трябва да направиш това и това” не изчезват.

Логично и редица учени изследват промените в семейните отношения.  Една от тях е за грижите за домакинството и бита. Отдавна репликата „тати носи, мама меси” не важи. Днес констатацията на учените е, че мъжете „месят”, чистят, отделят все повече време за къщната работа.

Но ако сте от типа мъже, които все още не искат да променят изконните ценности, че мъжът носи храната, а жената върти дома, тогава не се женете в Северна Европа. В държави като Норвегия и Финландия мъжкото съсловие отделя най-много време за бърсане на прах, чистене с прахосмукачка и други домашни задължения.

Във Великобритания също се забелязва тенденция мъжете да отделят все повече време за тези дейности. Докато жените вече отделят 121 минути по-малко годишно за това задължение.

Все пак все още има страни, в които чистенето от страна на мъжете, е почти табу. Такива са Испания и Италия. Там жените отделят средно по 4 часа повече годишно за къщна работа от мъжете. Но и там ситуацията се променя. Преди 10 години разликата между двата пола е била 7 часа годишно.


 

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.