Денят на българското кино е 13 януари. Датата е утвърдена през 2005 г по идея на Националния филмов център и от тогава се счита за професионален празник на българската филмова общност. А причината е, че на днешната дата преди 105 години се е състояла първата публична прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант" на Васил Гендов.

Български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат прожектирани днес на преференциални цени от 5 лева в София. В пет софийски киносалона - „Одеон“, Дом на киното, „Люмиер“, „Г8“ и „Евросинема“, ще бъдат показани „Ирина“, „Доза щастие“, „Снимка с Юки“, „В кръг“, „Ага“, „Да ходиш по вода“.

Директорът на Националния филмов център Жана Караиванова сподели, че изминалата 2019 г е била успешна и значима за българското кино. Тя коментира още, че през последните 12 месеца общият бюджет за създаване, разпространение и промоция на български филми е нараснал с милион и половина до 14 милиона и 700 хиляди лева, но добави, че въпреки ръста тази сума остава недостатъчна.

"Това, за което не стигат парите и има нужда да се правят повече проекти, защото в момента само във филмовия център има регистрирани 760 продуцентски компании. Това говори какъв огромен интерес има към създаването на художествен продукт в нашата област", обясни Караиванова пред БНР.
 

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.