В продължение на почти цялата кино история, филми биват забранявани непрекъснато по различни причини. Обикновено те се базират на недоволство към представянето на религия, политика, сексуално съдържание и насилие.

Филмите от този списък са забранени най-вече заради нарушаване на обществените схващания за „благоприличие“. Но всеки един от тях заслужава да се види.

1. ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В ХОЛИВУД

Китай реши да не пуска в киносалоните си „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино . Това обаче едва ли е изненада за някого, след като единствено „Джанго“ от останалите осем филма на режисьора беше допуснат. От Китай не е дадено обяснение за спирането на филма, но Шанън Ли, дъщеря на Брус Ли, подала жалба до Националната филмова администрация на Китай. Тя смята, че покойният и баща е представен като „арогантен“ и „нахален“.

Once upon a time in Hollywood

2. ШИФЪРЪТ НА ЛЕОНАРДО

Филмът е забранен в редица страни – Сирия, Беларус и Ливан. Твърдението е, че той „Опетнява паметта на християнски и ислямски фигури, и противоречи на написаното в Библията и Корана за Исус.“ В Китай първоначално филмът е приет от китайската цензура, но по-късно също е забранен след протести на католически групи.

The Da Vinci Code

3. ЖЕНАТА ЧУДО

Филмът на DC не се приема много добре в някои части от арабския свят. Макар привидно филмът да бъде базиран на комикси и да не нарушава „благоприличието“, той е забранен в няколко страни. До голяма степен причината е, че Гал Гадот, която изиграва главната роля, е еврейка. Филмът е забранен в Израел, Катар и Тунис.

Wonder Woman

4. ШРЕК 2

Едва ли сте смятали, че в подобна класация може да попадне толкова любима анимация на малки и големи. Филмът е забранен през 2004 г. в Израел, заради шега, отправена към високия глас на израелския певец Дейдив Д‘Ор.

Shrek 2

5. СЕМЕЙСТВО СИМПСЪН

Странно, но факт. Филмът е забранен през 2007 г. в Бирма. Причина за цензурата са преобладаващите цветове - жълто и червено, които са забранени във филмите в тази държава.

The Simpson movie

 

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.