Роден през далечната 1914 г. във Франция, Луи Жермен дьо Фюнес дьо Галарза се превръща в един от най-известните и лесно разпознаваеми драматични актьори-комици, кинорежисьори и сценаристи. 

Противно на хорските очаквания, животът на Луи не преминава никак лесно. Не един път актьорът е определял тежките битови ситуации, в които е изпадала майка му, след преместването им от Испания във Франция, като свои първи уроци по театрално майсторство.

Детството му протича изпълнено с трудности, които са го лишили и от реалната усмивка, която сме свикнали да виждаме по-екраните. Дори е бил определян, като „скромен“ , „тих“ и „леко тъжен“ в своето ежедневие от най-близките си хора. 

Работил като комик в парижки нощни клубове, кожухар, фотограф, пианист, чистач и декоратор, „актьорът с лице създадено да се усмихва“, едва на средна възраст успява да покаже на какво е способен, изпъквайки своята роля в „Ни чул, ни видял“. 

По-късно актьорът взема участие във филми, като „Тото, Ева и забранената четка“, „Данъчният дълг“, „Женихът“, „Полицаят от Сен Тропе“ и още много други, които го изстрелват право към върха в киноиндустрията. През 1980 г., печели награда „Сезар“ за цялостно творчество и принос.

Определяйки себе си като „клоун, който се гордее с този факт“, Луи дьо Фюнес остава любим актьор на много хора по целия свят. Множеството продукции, в които е участвал, могат да бъдат срещнати често по-телевизионните екрани, а почитта към него, винаги ще бъде част от сърцата на любителите на развлекателни филми. 

Тези, които искат да се докоснат до неговото творчество още по-отблизо, могат да посетят новия музей, посветен на комика, намиращ се в Сен Рафаел, недалеч от Сен Тропе. Там са събрани вещи и документи на един от най-обичани френски актьори.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.