Има ли някой, който не е чувал за Ал Пачино?! Не ни се вярва! Кино легендата с непоносимост към холивудския блясък е сред имената от Големия екран, които няма как да останат незабелязани. „Кръстникът” може да се похвали с толкова впечатляващи превъплъщения, невероятни истории и отличия, които са му спечелили заслужено място в сърцето на всеки киноман по света.

Неотдавна  известният американски актьор навърши 80 години – на 25 април. И по този повод решихме да си припомним неговата забележителна история и пътя му сред холивудските звезди.

80 години задъхани емоции

Истинското име на майстора на превъплъщенията е Алфредо. Има сицилиански произход по майчина линия, защото баба му и дядо му били имигранти от Корлеоне. Роден е в нюйоркския квартал Бронкс през 1940 г. и е отгледа само от майка си и нейните родители, защото баща му ги напуска, още докато той е бебе.

В младежките си години Ал Пачино трупа опит като работи различни неща, сред които строителен надзирател и театрален разпоредител. Само че той мечтае за актьорството и затова се записва в студиото на Хърбърт Бъргоф, където изучава драма и изкуства. И от този момент става ясно, че именно това ще е голямата му страст.

Ролите на Ал Пачино

Дебюта си прави на театралната сцена и цял живот се раздвоява между нея и киното. След редица второстепенни роли Пачино се записва в прочутото „Актърс студио” на Лий Страсбърг и именно там усвоява най-големите тънкости в професията. А усилията му не остават незабелязани и той печели редица награди.

В киното "прохожда" през 1969 г. в лентата Me, Natalie. Скоро съдбата така го завърта, че го среща с режисьора Франсис Форд Копола, който остава толкова впечатлен от таланта на Пачино, че го кани за главната роля в хитовото заглавие „Кръстникът” и колелото на кино приключенията за момчето от Бронкс се завърта.

След като се превъплъщава в Майкъл Корлеоне идват още безброй незабравими роли, въпреки скептичното отношение на критиката. Сицилианският американец обаче смело си проправя път сред звезди от ранга на Уорън Бийти и Джак Никълсън, печели си заслужено място в Холивуд и удобно се настанява сред знаменитостите.

Вече повече от 50 години Ал Пачино е сред популярните имена и е познат и обичан по целия свят. Някои от най-запомнящите се негови роли са в „Белязаният”  (1983 г.), „Франки и Джони” (1991 г.), „Пътят на Карлито” (1993 г.), „Адвокат на Дявола”, „Дони Браско” (двата от 1997 г.) и друго. През 2001 г. дори получи Златен глобус за цялостната си кариера. Десет години след това взе отличие за цялостно творчество по време на премиерата на филма „Саломе” на кинофестивала във Венеция.

Привилегията да отказваш

Едва ли е изненада за някого, че Ал Пачино е имал безброй предложения в професионално отношение. Има обаче и заглавия, в които е отказал да се включи, при това някои от тях стават доста харесвани от почитателите на Седмото изкуство.

Отказва да се включи в екипа на „Междузвездни войни” през 1977 г. и ролята получава Хрисън Форд. Две години по-късно отказва предложение за „Крамър срещу Крамър” и на негово място във филма виждаме Дъстин Хофман. По същото време вместо неговата роля в „Апокалипсис сега” получава Мартин Шийн. Том Круз го замества в „Роден на четвърти юли”, излязъл през 1989 г., Ричард Гиър – в „Хубава жена” от 1990 г, и Джийн Хекман – в „Аленият прилив” от 1995 г.

Любов

Ал Пачино определено е имал голям успех сред жените. Всъщност и сега продължава да има много почитателки. В интимно отношение е бил близък с актрисите Джил Клейбърг, Марти Келър, Даян Кийтън и Бевърли д’Анжело. Има дъщеря на име Джули Мари от преподавателката по актьорство Джан Терънс , и близнаци Антон и Оливия от Бевърли д’Анджело.

6 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.