През погледа на киноиндустрията на 21 век определено азиатците в тези среди не са никаква новост. Не така обаче са стояли нещата преди години. Преди бума на кунг-фу екшъните и нинджа историите една млада китайка прави пробив в Седмото изкуство, така че да остави запомняща се следа в него.

Коя е Анна Мей Уонг?

Всъщност тя е американска гражданка, защото се е родила в Страната на неограничените възможности. Вероятно именно за това стига до Големия екран и световната популярност. Изключително интересна е обаче за съвременниците си, защото има китайски произход, следва традициите на предците си и спазва техните обичай.

Семейството на Анна Мей Уонг

Актрисата е родена на 3 януари 1905 година в семейството на второ поколения китайски американци. Тя е второто от общо седемте деца на собственика на пералня Уонг Сам Синг и втората му съпруга Лий Гон Той. Израства в Лос Анджелис сред общност от китайци, ирландци, германци и японци.

Първи стъпки в киното

Дебюта си в киното Анна Мей прави едва на 14-годишна възраст. Снима се във филма „Червеният фенер“ като една от много статисти в продукцията. През следващите години записва във филмографията си още малки роли, но това не ѝ пречи да мечтае за големите успехи. И те не закъсняват, така тя става пълноправен член на индустрията, проправяйки си път с автентичното си азиатско излъчване.

Магията на превъплъщенията и ролята им в нейния живот

Хората по онова време определят стремежите ѝ като дръзки, но именно те предопределят бъдещето на момичето. А големите постижения изискват някои жертви. През 1921 г. напуска училище, за да се посвети изцяло на актьорката си кариера, но така предизвиква гнева на родителите си.

Мей обаче няма време за губене, защото си е поставила цел. Дава си 10 години, за да успее, в противен случай щяла да остави амбициите си към превъплъщенията и да се захване с нещо различно.

Големият пробив

Пробивът ѝ не закъснява и само две години след дръзкия ѝ ход, тя получава първата си главна роля. Снима се в заглавието „Данъкът на морето“ и това я изстрелва в орбитата на холивудските звезди. Завладява критиците и феновете толкова, че списание Variaty пише за нея, че „трябва отново да я гледаме на екраните и то често“.

Първо разочарование

Въпреки фурора, който актрисата прави, следващите 5 години не са особено обнадеждаващи за нея. Няма нови главни роли и тя е на път да се откаже от мечтата си, поне на територията на Щатите.

Причината за този развой на събитията е фактът, че по това време в САЩ има закони, забраняващи на екрана да се показват целувки и интимно отношение между хора от различни раси. И понеже в цялата индустрия към този момент има само един актьор от азиатски произход, който участва в главни роли, Анна няма кой знае какъв избор.

Поддържащи роли за повече слава

Все пак г-ца Мей не отказва поддържащите роли, които режисьорите ѝ предлагат. А те ѝ печелят много слава и куп почитатели. И все пак през 1928 г. расистите закони в Щатите я карат да опита късмета си на Стария континент.

Кариера в Европа

Екзотичната външност на Анна Мей е радушно приета в Европа. Така актрисата получава роли в много филми и си проправя път до голямата слава. Става приятелка с легендите на европейското кино Сесил Кънингам, Марлене Дитрих и Лени Рифенщал. Само че Европа се оказва прекалено „тясна“ за нейния кино талант и скоро тя отново отива от другата страна на Океана.

Завръщане в Холивуд

Голямото завръщане всъщност става по инициатива на холивудски продуценти, търсещи нови лица в Европа. И така, доскоро игнорираната актриса, вече е изключително интересна за американците. Тя се завръща в родината си, където я очакват редица филми, радиопрограми и театрални постановки.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.