Европейският еквивалент на отличията „Оскар” – „Берлинаре”, излъчи своите победители. Статуетките на международния фестивал бяха раздадени в събота вечерта (29.02) на тържествена церемония в германската столица Берлин.

Златна мечка

Носителят на „Златна мечка” тази година е иранският филм Sheytan vojud nadarad (There Is No Evil) на режисьора Мохамад Расулф. Той обаче не можа да получи лично статуетката, тъй като има проблеми с властите в родината си. От 2017 г. му е забранено да напуска страната и да се занимава с кинематографски дейности, тъй като е обвинен в антиправителствена пропаганда.

Иранският филм разказва четири истории за труден избор. Заедно с това задава въпроса ‘има ли човек право да отнема живота на друг’.

 „Четирите сюжетни линии, оформящи There Is No Evil, дават вариации на темите за моралната сила и смъртното наказание и повдигат въпроса до каква степен свободата на индивида може да бъде изразена в рамките на един деспотичен режим и наглед неизбежни заплахи. Мохамад Расулоф създава само слаби наративни връзки между историите, но въпреки това всички те са трагично и неумолимо свързани ", описват организаторите на Берлинале филма.

Сребърна мечка

Втората лента, която бе отличена, е Never Rarely Sometimes Always на Илайза Хитман, определен като "шедьовър на емоционалната прецизност".

„Да признаеш собствената си алиенация е част от това да я разбиеш. Този процес - като стъклена клетка, разбита на милиони парченца - е едновременно болезнен и възхитителен", разказват за сюжета представители на журито.

46 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.