Бернард „Бърни“ Мадоф, бивш председател на фондовата борса на NASDAQ, стартира собствена консултантска фирма за инвестиции през 1960 г. с 5000 долара. През 2008 г. той е обвинен и се призна за виновен за измама на инвеститорите в размер на над 50 милиарда долара, управлявайки най-голямата схема на Понци, регистрирана в продължение на поне две десетилетия.

w

Кого е измамил Мадоф?

Освен хора и фирми от Уолстрийт, той посягал и към благотворителна организация, финансирана от Стивън Спилбърг, Благотворителност, е напълно достатъчен, за да го наречем безчувствен. Ако се чудите за пълния списък с измамени - The Wall Street Journal разработи листата на всички жертви на Мадоф. А ето и истинската история зад кино лентата "Магьосникът на лъжите", създаден по случая Мадоф.

Какво се случва с Мадоф?

В момента той е на 82 и е зад решетките. Осъден е на 150 години, а затворът, в който се намира, е с максимална сигурност.

Семейството на Мадоф

Двамата синове на Мадоф Марк и Андрю работили във фирмата му, но твърдят, че били изолирани от страна на бизнеса, който е свързан със схемата на Понци. И двамата били подложени на разследване, но нито един от тях не е посочен по наказателни обвинения във връзка със схемата на стойност 50 милиарда долара.

Две години след като Мадоф бе арестуван, синът му Марк Мадоф се самоубива в жилищната си сграда в Ню Йорк. Той не оставя бележка за самоубийство, но и двамата братя са много огорчени от баща си и не са разговаряли с нито един от родителите си в период от две години.

Рут Мадоф, съпругата на Бърнард, отказва да се види с Мадоф в затвора, за да се помири със сина си Андрю. Тя разкрива, че двамата с Берни направили пакт за самоубийство, преди той да разкрие схемата си на Понци, но не успели да го направят.

Годеницата на Андрю Мадоф Катрин Хупър написа книга в сътрудничество с Лори Сандел, наречена „Истина и последствия: Животът в семейството на Мадоф“. Много жертви на схемата на Мадоф са ядосани за това и смятат, че печалбите трябва да отидат за компенсиране на жертвите.
 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.