Съмняваме се да не сте чували за холивудската звезда Киану Рийвс и да не сте гледали поне един филм с негово участие – например „Матрицата”. Все пак той е в „Топ 10 на най-любимите звезди на Америка” и може да се похвали с толкова запомнящи се екранни превъплъщения, спечелили му звезда на Холивудската алея на славата. Състоянието му възлиза на 360 милиона долара, което го нарежда сред най-богатите актьори в света, отбелязва Forbes.

В интерес на истината обаче, въпреки завидните си финанси, Рийвс води изключително скромен начин на живот. За сметка на това пък е доста щедър понякога, вероятно заради трудното си детство и тийнейджърство.

Семейството на Киану

Роден е на 2 септември 1964 г. в Бейрут, Ливан, в семейството на дизайнерката на костюми Патриша Бонд (англичанка) и геолога Самюел Ноуин Рийвс (американец с хавайски, китайски и английски произход). Името Киану означава „хладен лек вятър над планините”.

Остава без баща, още когато е много малък – първо баща му отива в затвора заради продажба на хероин, след това ги изоставя. Майка му обаче не остава сама дълго време и се жени още няколко пъти – за режисьора Пол Арън, за организатора на рок концерти Робърт Милър, за фризьора Джак Бонд.

Като младеж Киану работи на няколко места. Така успява да събере пари, за да се премести в Холивуд. Напуска училище, когато е на 17, а три години по-късно се мести в Лос Анджелис, където през 1986 г. получава първата си роля.

Първи стъпки в киното и скромен първи чек

В началото кариерата на Рийвс изобщо не е толкова доходоносна, колкото после ще стане. За първата си епизодична роля получава някъде около 3000 долара. Само за сравнение, за втората и третата част на „Матрицата” успява да договори 30 милиона дорала.

Щедрост

И като отново споменахме „Матрицата”, по време на снимките на лентата актьорът научава, че човек от снимачния отдел има семейни проблеми и му дава коледен бонус от цели 20 000 долара. Освен това дарява значителни суми, за да финансира специалните ефекти, дизайнерското звено и продуцирането на лентите от поредицата.  

Още любопитни неща за Киану Рийвс

  • До 2003 г. той не притежава собствено жилище, а предпочита да живее по хотели. През 2003 г. най-накрая си купува дом и то какъв – имение в Холивуд на стойност 5.95 милиона долара.
  • През 1995 г. отказва 11 милиона долара за участие във втората част на филма „Скорост”.
  • През август 1995 г. е избран от списание Empire за една от 100-те най-секси звезди в историята на киното.
37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.