В последните години раздаването на наградите „Оскар“ непрекъснато поднася изненади на киноманите. След множество интриги, церемонии без водещи и расистки скандали, тази година неочакван бе носителят на отличието за най-добър филм – южнокорейският „Паразит“. Заглавието бе наградено и в категориите „Най-добър международен филм“ и „Най-добър оригинален сценарий“. А режисьорът на лентата Пон Джун-хо пък получи признанието най-добър режисьор и измъкна статуетката изпод носа на Сам Мендес, когото всички смятаха за победител.

„След като спечелихме за най-добър международен филм си мислех, че е това и вече можем да си починем. Когато бях млад и изучавах киното, имаше една фраза, която завинаги остана в сърцето ми – най-личното е най-креативно. Тази фраза е казана от великия Мартин Скорсезе. Когато бях в училище изучавах филмите на Скорсезе. Да съм номиниран в една категория с него е огромна чест.

Хората в Съединените щати все още не знаеха за моите филми, но Куентин Тарантино винаги ги включваше в списъка си с препоръки. И той е тук, много ти благодаря! Обичам те, Куентин! Тод Филипс и Сам Мендес – велики режисьори, на които много се възхищавам. Ако Академията ми позволи, бих взел една резачка, за да разделя този „Оскар“ на пет части, за да го споделя с вас“, каза Пон Джун-хо на сцената на престижните кино награди.

Другите отличени:

  • Хоакин Финикс – главна мъжка роля за играта си в „Жокера“
  • Рене Зелуегър – главна женска роля за играта си в „Джуди“
  • Брад Пит – поддържаща мъжка роля за играта си в „Имало едно време в Холивуд
  • Лора Дърн – поддържаща женска роля за играта си в „Брачни истории“
37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.