Датата е 12 декември 1938г., а градът е Дупница, в този момент и на това място се ражда прочутата и обичана от всички Невена Коканова. "Първата дама на българското кино" израства в повече от интересна семейна среда. Майка ѝ е от известна аристократична австрийска фамилия, а баща ѝ е бил бивш политически затворник в Белене. 

Кариерата на Невена започва още в ранна възраст. Едва на 18 години тя става част от състава на Ямболския драматичен театър, следват Драматичен театър "Рачо Стоянов", Драматичен театър "Сава Огнянов" и Сатиричен театър "Алеко Константинов".

През годините Невена Коканова изиграва повече от 50 роли в киното, а талантът ѝ не остава незабелязан. Отличава се с ролите в "Опасен чар", "Матриархат", "Галилео Галилей" и "Крадецът на праскови". Актрисата получава множество отличия, като едни от най-значимите са орден "Кирил и Методий" I-ва степен, орден "Стара планина" и награда за цялостен принос.

Не един път е сравнявана с италианската си колежка София Лорен, като дори е смятана за по-добра и талантлива. По този начин чуждите медии представят красивата и талантлива българска звезда. 

За наше най-голямо съжаление обаче светът се сбогува с Невена Коканова през 2000 г. Творчеството, талантът и красотата ѝ обаче се помнят и днес.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.