Тим Алън несъмнено е най-известен с ролята си на Тим Тейлър - семейния мъж в шоуто Home Improvement на ABC. Именно участието му в хитовия ситком през 1991 г. го изпрати на върха на славата. А равносметката показва: осем сезона и общо 204 епизода.

След това Алън участва и в няколко холивудски продукции, но има един доста интересен факт за живота му, който малко хора знаят. Колкото и странно да звучи, той е бил дилър на наркотици. Заловен е през 1978 г. с близо половин килограм кокаин и е изправен пред доживотен затвор. Излежава едва 2 години и четири месеца, защото издал близо 24 наркодилъра и сключил сделка с прокуратурата. 

Ранният живот на Тим Алън

Роден е в Денвър, Колорадо, на 13 юни 1953 г., под името Тимъти Дик. През цялото си детство е дразнен за фамилията си, което обаче му дава възможност да използва и усъвършенства хумора като защитен механизъм.

Бащата на Алън - Джералд Дик, е убит в автомобилна катастрофа, когато младото момче е само на 11 години. Алън и баща му били много близки преди фаталната катастрофа и именно бащата го научава на всичко, което трябва да знае за колите.

Младият Тим ​​Алън

"Обичах баща си повече от всичко. Той беше висок, силен, забавен, наистина ангажиращ човек. Толкова ми харесаше неговата компания, неговата миризма, чувствителност, дисциплина, чувство за хумор - всички забавни неща, които правехме заедно. Не можех да чакам той да се прибере", разказва актьорът.

Алан започва да учи в университета в централен Мичиган, след което се мести в Западен Мичиган. И там започва да се занимава с наркотици. Две години след дипломирането си през 1976 година е заловен.

Тим Алън: Търговец на наркотици 

Според CBS News Алън е арестуван на международното летище Каламазу на 2 октомври 1978 г., след като у него са открити повече от 650 грама кокаин. А законодателите на щата тъкмо били приели закон, който води до доживотен затвор за продажба на подобно количество дрога. Така Алън се оказва заплашен от сериозни проблеми, но излежава само две години и четири месеца във Федералния затвор в Сандстоун, Минесота.

За да се стигне до ареста, актьорът е следен месеци наред от агент под прикритие. Мъжът, носещ прозвището Майкъл Пайфър, трябвало да вземе сака с кокаин от летището. Алан поставя стоката в шкафче на аеропорта, след което подава ключа на Пайфър. Въпросният отива до шкафа, взима сака и с Тим Алън е свършено. Вместо да получи очакваните 42 000 долара, се оказа с белезници.

„Следващото нещо, което забелязах, беше пистолет в лицето ми", разказва актьорът.

Той се признава за виновен за наркотрафик и решава да предостави имената на други дилъри на властите, в замяна на по-лека присъда. Това му позволява да бъде осъден във федерален съд, а не в щата Мичиган, за да бъде пренебрегнат новия закон. По време на целия процес и разпити Алън използва чувството си за хумор до такава степен, че след края съдията казва:

"Надявам се да станете много успешен комик".

Междувременно в Мичиган информацията на Алън помага на властите да повдигнат обвинения на 20 души за търговията с наркотици и води до присъди на четирима големи търговци. Бъдещата звезда от екрана е освободена от затвора на 12 юни 1981 г.

„Когато влязох в затвора, реалността ме удари толкова силно, че ми спря дъхът, отне позицията ми, отне силите ми“, казва по-късно Алън.

„Бяха ме настанили в килия с двадесет други момчета. Пускахме се в масови боеве в средата на стаята. Казах, че не мога да правя това от седем години и половина. Исках да се самоубия", разказва той. 

Удивително е, че тогава комикът в него започна да расте. Той успява да накара някои от най-лошите затворници и дори охраната да се смее. 

"Преди това бях просто смешен. Затворът ме накара да порасна. Бях юноша, който се събуди твърде рано, когато баща ми беше убит, и останах на това гневно юношеско ниво".

Алън обаче не губи времето си след освобождаването. Работи в рекламна агенция в Детройт денем и правейки стендъп комедии в Замъка "Комеди" през нощта. Намира своето място на сцената и започват да го канят в реклами.

Година след като се ражда дъщеря му, той изпраща специален клип до ABC. Това привлича вниманието на Джефри Каценберг от Дисни и Майкъл Айснер, които му предлагат филмови роли. Алън ги отказва и успява да убеди студиото да бъде част от ситкома. И това го изстрелва сред звездите.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.