По всичко личи, че няма да можем съвсем скоро да си отдъхнем от опасността COVID-19, затова трябва да се научим да живеем в новите условия. И понеже тоталната самоизолация у дома не се отразява добре нито на финансите, нито на психиката ни, търсим други варианти. Същото направи и голямото киносъбитие София Филм Фест, което се завръща с лятно издание на открито.

Припомняме, че форумът бе планиран да стартира на 12 март, само че заради разпространението на коронавируса бе отложен. Добрата новина за феновете на Седмото изкуство у нас обаче не е само изданието в горещите месеци на годината, а още едно – през есента.

Нов летен формат

„София филм фест лято“ ще бъде достъпен за цялата страна, защото част от него ще се излъчва онлайн. Виртуалното издание включва около 80 заглавия, сред които са „Риба, плуваща по гръб“ Елица Петкова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“ на Натали Бианкери, „18% сиво“ на Виктор Чучков син, „Баща“ на Сърдан Голубович, „Три сестри“ на Емин Алпер, „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (с две номинации за Оскар), „Игра с вълните: изкуството на звука в киното“ на Мидж Костин.

Почитателите ще гледат още ленти като „Въпреки мъглата“ на Горан Паскалевич, „Предателят“ на Марко Белокио, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело, „Държавно погребение“ на Сергей Лозница, „Последният час на г-н Кол“ на Дорон Еран, „Младият Ахмед“ на Братя Дарден, „Извинявайте, че не ви намерихме“ на Кен Лоуч, „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев, анимационните филми за деца и родители озвучени на български език „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти и „Пътешествието на Принца“ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар.

Иначе реалните прожекции ще са на платформи на открито и с прожекции в Дома на киното в София. Откриването е на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на носителя на 4 награди Оскар „Паразит“ на режисьора Понг Чун Хо.

Третият модул на лятното издание на фестивала е на открити платформи. Летният фестивал ще представи филми и в платформата „Открита сцена“ в парка на Военната академия, като съдържание да бъде споделено и в новата платформа Sofia Summer Fest зад музея „Земята и хората“, която ще бъде част от фестивалната програма и ще представи за първи път в София българския игрален филм „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Кристален глобус“ от Карлови Вари и „Златна роза“ от Варна).

Отличия

Нали не сте забравили, че София Филм Фест раздава и награди?! Ще го направи за 18-и път с помощта на международно жури. Председател на комисията е британският режисьор Питър Уебър („Момичето с перлената обица“), а другите членове са продуцентите Николас Селис (Мексико, продуцент на „Рома“) и Джим Старк (САЩ, продуцент на ранните филми на Джим Джармуш), и българската актриса Ирмена Чичикова.

Есенно издание

Организаторите на фестивала планират и „София филм фест есен“ от края на септември до средата на октомври. Предвиждат се прожекции в няколко столични киносалона и основно ще включва филми, които не присъстват в програмата на лятното издание. Сред тях ще бъдат хитовете „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш и „Фарът“ на Роберт Егърс, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Върба“ на Милчо Манчевски, „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, „Синоними“ („Златна мечка“ от Берлин) на Надав Лапид, „Почетен гост“ на Атом Егоян, „Ина де Ярд“ на Питър Уебър, „Не съм сам“ на Гарин Хованисян, „Кънингам“ на Ала Ковган, специалната прожекция на „Сладък живот“ на Федерико Фелини, „По Божията милост“ на Франсоа Озон, „Арабски блус“ на Манеле Лабиди Лабе, „Синът“ на Мехди Барзуи, „Папиша“ на Муния Медур и „Адам“ на Мариам Тузани от програмата Франкофония 50, „Лилиан“ на Андреас Хорват и „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер от Фокус Австрия, Кино-гурме, Музикална кутия и други.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.