Както Бенджамин Франклин някога е казал:

Не е имало толкова ценена и почитана наука, както математиката, нито наука, с която велики мъже да се занимават  с такова прилежание и усърдия и от която да не странят властелините на света- императори, крале принцове и пр.

Всички знаем, че математиката е важна, но подозираме ли колко често се използва срещу нас?

Disney

Много хора не обичат математиката. Но тя е една важна причина хората да обичат определени филмови герои. Геометрията на кинематографията е нещо, което създателите внимателно обмислят, за да манипулират емоциите на зрителите. Да, колкото и да не ви се вярва, тайното оръжие на филмите е математиката!

Казано по-просто: приятелските персонажи са със закръглени фигури, меки, докато злите герои са със заострени фигури, обикновено триъгълници. Помислете си за Мики Маус и Дарт Вейдър.

Геометрията във филмите дори надхвърля развитието на героите. Пример за това е, когато кинематографите поставят героите в правоъгълници, наподобяващи клетка, за да покажат, че героите са в капан. Друг пример е кръглият фокус в рамка. Той създава усещане за шпионаж. Формите помагат за индиректното предупреждаване на зрителя относно случващото се и му влияят на интерпретацията на екранния сценарий.

След като знаете всичко това, можете сами да забележите влиянието на формите във видеото по-долу.

 

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.