Пътешествениците със сигурност хич не се чувстват добре в настоящата ситуация. Най-лошото нещо за всеки любител на обиколките по света и у нас е да не може да пътува, а по време на пандемия това е невъзможно. Ние обаче имаме нещо за истинските ценители на приключенията – виртуални обиколки на 7 исторически забележителности, които определено си струва да видим. Пък когато всичко се оправи, не пречи да отскочите да ги видите и на живо.

Виртуални обиколки на 7 исторически забележителности

Един от символите на френската столица Париж. Може и да сте ходили вече там, но защо да не го направите отново, без дори да излизате от вкъщи. Разгледайте града от перспективата на 324-те метра височина на една от най-известните атракции по целия свят. Построена е от Густав Айфел през 1889 г. и първоначално носела името „300-метровата кула”, но по-късно е преименувана на Айфелова кула.

И като сме тема Франция, защо не отскочим и до впечатляващия Версайски дворец?! Това е една от бившите резиденции на френските крале. Намира се в град Версай, който днес е предградие на Париж. Тясно свързан е с управлението на Луи XIV - Краля Слънце. Строежът му не е дело само на архитекти, а и на техници – строители и инженери, а идеята им била да направят не просто дворец, а паметник на културата. Насладете се на страхотните цветни градини, на изящната архитектура, на прекрасните салони…

И докато още сме на Стария континент, предлагаме поредната градска забележителност, само че от Великобритания. Ако не знаете, в което се съмняваме, това е подвижен висящ мост над река Темза – символ на Лондон, Англия. Състои се от две кули, свързани на горното ниво с две хоризонтални пешеходни пътеки. Построен е в периода 1886 – 1894 г. Дължината му е 244 м и е висок 65 м.

Време е да „прелетим” океана, за да „кацнем” директно до Статуята на свободата, която се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либерти. Интересното е, че вътрешната носеща конструкция на паметника е проектирана от Густав Айфел, направил и Айфеловата кула. Представлява римската богиня на свободата Либертас, която е облечена в тога и държи факел в дясната си ръка и книга в лявата. Висока е 46.5 м и е върху платформа от 55.5 м.

Няма начин да не сте чували за този невероятно красив мавзолей от бял мрамор на южния бряг на река Ямуна в индийския град Агра. Поръчан е през далечната 1632 г. от владетеля Шах Джахан като гробница на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Всъщност това е цял комплекс, който включва джамия, къща за посетители и парк, ограден от три страни с масивна стена. Гледката е доста впечатляваща – истински шедьовър, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи. Уверете се сами.

Уау, кой не би искал да види този страхотен архитектурен комплекс?! Намира се в южната част на днешно Перу, но е построен от инките като свещена планинска резиденция на великия владетел Пачакути. Включва дворци, храмове и домове на 2 430 м надморска височина в Андите. Създаден е приблизително към 1440 г. и е функционирал до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.

Интересното е, че въпреки че мястото е известно на местните, то остава непознато за испанците през колониалния период, както и за останалия свят, докато американският историк Хайръм Бингам III не го популяризира през 1911 г. Вижте го и вие!

 

 

Доста екзотично за нашата култура, затова повечето от нас мечтаят да видят Египетските пирамиди. Не, че са кой знае колко далече, но пък ако още не сте били там, можете да се възползвате от виртуалния тур, за да ги разгледате. Само за информация ще отбележим, че до 2008 г. са открити 138 пирамиди. Повечето от тях са построени като гробници на фараоните и техните съпруги по време на Старото царство и Средното царство. Най-ранните известни са открити в Сакара, селище северозападно от Мемфис. Най-известните са пирамидите от некропола в Гиза, в покрайнините на Кайро. Най-голямата сред тях е небезизвестната Хеопсова пирамида.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.