Поразително бързото развитие на града започва в началото на 18 в., когато Берлин е наброявал едва 56 000 жители. Тогава е и избран за новата резиденция на пруските крале. 

                                      

Интересна и богата е историята на този чудесен германски град. Преминавайки успешно през периоди, изпълнени както с много падения, така и с много възходи, Берлин е една истинска енциколопедия за съвременния човек. След обединението на пет града през далечната 1710 г. Берлин става столица на Прусия. Години по-късно обаче, по време на управлението на Фридрих Велики, градът разположен на десния бряг на река Шпрее получава и европейска популярност.

След основаването на Втория Райх Берлин е избран за столица на империята. Следващите години обаче са изпълнени с множество падения и разгроми, а за жалост времето на възстановяване на града съвпада с периода на конфликт между Изтока и Запада, когато светът започва да гледа със симпатия на богатството, криещо се във водите на река Шпрее. Едно от най-видните доказателства за това е речта на Джон Кенеди на 26 юни 1963 г., когато той казва: "Аз съм берлинчанин". Друго доказателство е кипежът, обхванал целия свят преди падането на Берлинската стена

След изчезването на Берлинската стена от картата на града през 1989 г. площта заемана преди това от нея се превръща в атрактивно пространство в центъра на града. Там са построени многобройни обекти около площад "Потсдам", а малко по на север се издига "Лертер Щадбанхоф"- огромната гара на града, достойна за този мегаполис.

                                        

Към днешна дата едни от най-интересните и добре запазаени от миналото забележителности са "Бранденбургската врата", булевард "Унтер ден Линден", "сградата на Райхстага", "дворецът Шарлотенбург" и още много други. Именно тези прелестни туристически обекти са причина милиони туристи да посещават не един и два пъти немската столица. Освен с богата си история и култура градът е известен още като моден и кулинарен център - място, където могат да бъдат удостоени и реализирани всички желания и капризи. 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.