Разположен на долината Вади Муса на източния склон на Уади Араба, Петра е един от най-древните градове в света, днес намиращ се на територията на Йордания. Основен търговски маршрут, свързващ Газа, Бостра, Дамаск с Червено море и Персийския залив, градът в продължение на хиляди години, остава непознат на модерния западен свят.

И към днешна дата, до града се достига само вървейки пеша или с ездитно животно. Тайната на съхранението на града се крие в неговата трудно достъпност. Една от легендите дори гласи, че в миналото Петра е бил градът на мъртвите, което обаче според днешните учени и изследователи, не е така, тъй като жителите на града са наброявали около 20 000.

Благодарение на планините, от които е обграден, градът остава защитен и добре запазен и до днес. Множество и различни древни народи са населявали тези земи. За това свидетелстват и множеството открити праисторически останки. 

Безспорно най-посещавана и известна сграда в целия регион е Каснех ал-Фарун, или казано по-друг начин “Съкровищницата на фараона”. Дяланият камък и пищните орнаменти свидетелстват за истинска творба на изкуството, която изпъква със своите цветове и наслоен пясък, който често изглежда, като моарирана коприна.

През 1985 г. Петра, напълно заслужено става част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Днес Петра представлява истински магнит за туристи от цял свят. Милиони мечтатели и любопитни зрители посещават древните исторички обекти, чиято история и тайна, може би никога няма да бъдат разгадани.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.