Чували ли сте за една от най-старите столици в Европа, а именно Будапеща? Твърде вероятно е не само да сте чували това име, но дори и да сте посетили този град, който е изключително интересен и вълнуващ. И ако случайно сте изпуснали да се запознаете с неговата история, то ние днес ще ви разкажем или припомним, всички онези важни историчeски събития, които са в основата на една зашеметващо богата култура.

                                   

В продължение на векове Будапеща се намира под чужда власт - първо на османските турци, а след това и на Хабсбургите. С времето се превръща в град с много културни влияния, който привлича пътешественици от всички краища на света.

Буда, разположена на западния бряг на Дунав, винаги е изпълнявала ролята на столица. В тази част на града са съсредоточени най-много исторически паметници. На другия бряг на Дунав, в Пеща, имигрантите допринесли значително за икономическото развитие.

                                    

Различията между Буда и Пеща са видими и до днес. Очарователните улички на Стара Буда, които рязко се изкачват по склоновете на хълмовете, са противоположност на модерните булеварди в Пеща с луксозни магазини и големи търговски центрове. Двете части на града са свързани посредством многобройни красиви мостове над Дунав, които са типичен елемент от пейзажа на Будапеща.

В столицата на Унгария Дунав е естествената граница, която разделя двата квартала Буда и Пеща. На западния бряг на реката хълмовете на Буда се извисяват над града. Векове наред владетелите са ги използвали като стратегически пунктове за отбрана срещу нападения от изток. Въпреки това през 1541 г. османците завладяват града, който в онзи момент изживява период на разцвет, превърнал се в истински център на ренесансовата култура.

През 1686 г. османците са прогонени от Хабсбургите, а Унгария попада под властта им през следващите 200 години. Окончателното обединяване на двете части на Будапеща - новата столица на Унгария, става през 1873 г.

                                   

Така Унгария и до днес остава страна, разположена на границата на източната и западната култура, чието влияние е най-осезаемо в Будапеща. Именно това е и най-посещаваният град в страната, който безпрецедентно буди възхита във всеки един посетител.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.