Една от главните забележителности в един от най-посещаваните градове в Мароко - Маракеш, безспорно е една от най-старите джамии в света. Името ѝ е Кутубия и е построена през далечния XII век. Сградата впечатлява с интересна и богата история, а също и с изумителната си архитектура. 

Според легендата султан Абд Ал Мумин, по време на който сградата била построена, пожелава архитектът да бъде наказан, тъй като не успява да съобрази предварително, че михрабът (специална ниша в стената) не е бил насочен в посока към Мека. Друга легенда гласи, че една от жените на султана е нарушила свещения пост по време на Рамадан, хапвайки няколко грозда. Вследствие на този грях тя била принудена да дари всичките си златни накити, които били използвани за направата на златните сфери на минарето на джамията. 

Към днешна дата се смята, че в нощ с пълнолуние всеки трябва да застане под минарето с лице, обърнато на изток. Ако в този момент човекът успее да види отражението на Луната, трябва да си пожелаее нещо, което желае най-силно да се превърне в реалност. Точно поради тази причина джамията се счита за силно енергийно място, където желанията на хората с чисти мисли се превръщат в реалност.

207 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.