Слушали ли сте някога гръцки легенди, свързани с разкази за любов, война, ревност или смърт? Е, ако сте, то най-вероятно са били част от онези истории, родили се в Егея, които човек помни, докато е жив.

                                  

В Древността Егейско море е свързвало Континентална Гърция с нейните колонии по западния бряг на Мала Азия. А руините на живопистните градове Ефес, Дидима и Пергамон на територията на днешна Турция и до днес будат възхищение.

Цивилизацията на Егейските острови се е развила много преди времето на легендарния Одисей. По тези земи са живели и са се трудили хора още преди 7000 г. пр.Хр. А културата, позната ни по-късно като елинска, всъщност е формирана в резултат на многобройни и разнородни влияния.

Районът на Егейско море преминава през бурен период, когато попада под властта на македонците, после на римляните и византийците. Егея се превръща в арена на сблъсъка между венецианците и могъщата държава на отоманските турци. При получаването на независимостта си повечето острови в Егейско море принадлежат на Гърция.

                                      

Благодарение на своя климат, на пейзажите си и забележителните руини от Древността, районът на Егейско море е едно от най-посещаваните кътчета в света. На мястото, където днес от морето се издигат скалистите острови, някога е съществувал континентален мост, свързващ Гърция и Турция.

От две хиляди острова в Егейско море, населени са едва 167. От няколко десетилетия те са силно посещавани от туристите. Островите са красиви, но и някак потискащи. Морето, хората и белите къщи създават още по-незабравима атмосфера. 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.