Замъкът Мон Сен Мишел (Le Mont-Saint-Michel) е разположен на около 1км от брега в непосредствена близост до устието на р. Куено. Приливният остров Мон Сен Мишел е част от територията на департамента Манш, регион Нормандия, Франция.

Абатството на острова е посветено на Архангел Михаил, като постоянното му население, наброява едва 43 души. Статуята на светеца се издига на височина от 170 м. над водата.

Историята на абатството е изключително богата и интересна. През VI и VII век Мон Сен Мишел е служел за крепост до превземането на франките. През 709г. започва строежът и изграждането на селото около абатството. Едва два века по-късно обаче островът е анексиран от херцог Гийон I Нормандски.

Абадството дава своята подкрепа на Уилям Завоевателя, в следствие на което получава земи и имоти от Англия. Във времето след Френската революция абатството е превърнато в затвор, който затваря врати през 1863г. като това се случва с помощта на влиятелни личности, сред които е и самият Виктор Юго. 

Мястото впечатлява и със своята архитектура, чийто стил е изцяло готически. За това свидетелстват и прекрасните украси и скулптори, избразени на видни места. 

През 1979 г. Мон Сен Мишел и неговият залив са обявени за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Към днешна дата мястото се радва на повече от три милиона туристи годишно, което го прави и едно от най-посещаваните и предпочитани места във Франция.

39 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.