Може би не съществува човек на тази планета, който да не е чувал за този величествен град Прага, известен с многобройните си красиви готически и барокови сгради. Не напразно според известния архитект Льо Корбюзие Прага е единственият град, който не е построен на земята, а "се носи" във въздуха.

                                    

Може би никоя друга столица няма толкова бурна история - от епохата на владичеството на Карл IV през XIV век до падането на социализма през 1989 г. От 1 януари 1993 г. градът се превръща в официалната столица на самостоятелната Чешка република. Множеството исторически събития оставят в Прага своите следи. Днес градът представлява умален образ на стара Европа. 

                                     

А река Вълтава преминава точно през средата на града. На десния ѝ бряг се намират Старе место и Нове место, отляво - дворцовият комплекс Храдчани и Мала страна. Тези четири някога отделни градчета са официално обединени преч 1784 г. Прекрасните покриви, извисяващи се на старите барокови и готически сгради, омагьосват без прецедентно всеки един посетител. 

                                     

Благодарение на приятното си географско разположение, Прага попада в обсега на интереса на милиони туристи годишно. Най-очарователното място в града е Мала страна. Нито един мечтател и посетител не може да устой на пленителната и магическа пражка "бохемия", излъчваща се от всичките тези готически сгради в съседство с класицизъм, стил сецесион, съжителстващ с модернизъм.

                                     

Прага е известа и с хубавата си бира и хранително вкусовата индустрия, която отговаря дори и на най-изтънчените вкусове.

44 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.