Коледа е вълшебство! Уханието на канела, топлото вино и лакомства, усмивките по лицата на хората и семейният уют, успяват да стоплят сърцето на всеки. И сякаш на този ден, ставаме по-добри, мили, любящи и всеотдайни, стига обаче да сме заобиколени от най-любимите ни хора!

Всичко, което ви трябва, е коледното настроение! Това е единственото изискване, отправено към всеки един посетител, запътил се към коледното вълшебство в долината на Елзас.

Макар че е малък по площ, жителите на Колмар и местната управа, безупречно се справят с организацията и сигурността по време на традиционния коледен базар. В продължение на шест седмици старата част на града, известна още с прозвището „Френската Венеция“, дружелюбно приветства и задоволява очакванията на малки и големи.

Множество търговци, разположили и украсили тъй примамливо своите дюкяни, предлагат сладки, а също и солени традиционни вкусотии (пастет от гъши черен дроб, студено месо, бисквити, сирена, вурст, както и множество видове вина и ликьори). Базарът е известен с качеството и оригиналността на предлагащите се продукти. Грънчари, дърводелци и още куп други майстори на изкуството, излагат на показ своите творби, които не остават незабелязани от истинските ценители на изкуството.

Сякаш под конец, всяко едно нещо знае своето място. Грижливо наредени и украсени са всички кътчета на сгради и съоръжения, без ни най-малък пропуск. Изненади, дебнещи от всеки ъгъл, очакват малките и най-нетърпеливи посетители. Няма как човек да остане бездушен, поглеждайки към изключително добре запазена архитектура на града, украсена по-екзотичен начин, пропит с изключителен вкус и изящество. 

Ето как с голяма доза старание, множество усилия и неограничено желание от страна на всеки един участник, Колмар се нарежда редом до редица други европейски градове, организиращи Коледни базари. На челно място в класацията за най-посещавани дестинации, през този период от годината, се нареждат  също така и Виена, Прага, Кьолн и Берлин.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.