Кой не обича водата и плажа. Ходенето на море/океан е един от най-предпочитаните начини да прекарате лятната си отпуска. Но ако нямате достъп до тя, басейните също са добра алтернатива. Но защо някой би построил най-големия басейн на света и то само на няколко метра от Тихия океан... Това е историята на предприемача Фернандо Фишман и курорта Сан Алфонсо дел Мар.

Площта на този гигант е цели 8 хектара, тоест 80 000 квадратни метра. Дължината му е 1013 метра. Дълбочината на басейна е средно около 3 метра. На най-дълбокото място достига 34,5 метра. Трудно е дори да наречем такъв резервоар басейн. По-скоро прилича на езеро. 

Можете да плувате в басейна, като посетите курорта Сан Алфонсо дел Мар в доста малкото и тихо градче Алгаробо в Чили.

През декември 2006 г. години, басейнът беше признат за най-големия на планетата и този факт е записан в Книгата на рекордите на Гинес. Обемът му е 250 милиона литра вода. Чилийците, разбира се, се гордеят с постижението си. И сред туристите от цял ​​свят курортът Сан Алфонсо дел Мар е много популярен. 

Кой не иска да плува в толкова огромен басейн?

 

Източник: mm.jeanzzz.ru

Сега се обръщаме към историята на създаването на басейна, която е доста интересна и достойна да бъде разказана.

Град Алгаробо е на сто километра западно от Сантяго. Винаги е привличал туристите с отличните си климатични условия и тихи улици. Но с това неговите прелести свършват.

През 1997 г. предприемачът и биохимик Фернандо Фишман решава да разработи проект за туристически недвижими имоти. Но кой ще отиде в курорта, където акулите плуват близо до брега в Тихия океан, а водата е доста студена. Лятната температура не надвишава 17 градуса, а и плуването е забранено.

За да реши този проблем, Фишман има революционна идея да създаде лагуна, която "извади" туристите от океана. Чистата и приятно топла вода да даде възможност на гостите на хотела да плуват и да се занимават с водни спортове при пълна безопасност.

 

Източник: q-cf.bstatic.com

Но за да намери правилната технология, която да му помогне да сбъдне този проект, Фишман пътува много по света. До този момент подобно нещо не е било правено и единственият възможен вариант бил да се изгради обикновен басейн, но с много по-големи или по-скоро огромни размери.


Но нито от икономическа, нито от технологична гледна точка такъв проект изглеждал подходящ. 

Но какво казват хората в живота, че ако наистина искате нещо, дори на пръв поглед да изглежда напълно невъзможно, то идва момент, в който се намира и решение. Така се и случило.

 Заедно с технологията Crystal Lagoons, която самият Фишман създава, той разработил и патентовал нова система за пречистване на водата. Океанската вода се събира, филтрира и нагрява с помощта на тази технология. През лятото водата е с 8-9 градуса по-топло, отколкото в океана, и е подходяща за плуване - 25-26 градуса.

 

Източник: travelask.ru4

Системата за смяна и пречистване на водата е напълно автоматизирана. Освен това важно е да се отбележи, че по време на почистването не се използват никакви химикали. Следователно водата, върната в океана, не е замърсена и не е опасна за фауната. 

По този начин Фернандо Фишман, станал основоположник на идеята да се създават "лагуни" по цял свят с неограничени размери с най-чистата вода и с много малко разходи за поддръжка. 

Водата в басейна е толкова чиста, че дъното се вижда дори в най-дълбоката му точка. 1,5 милиарда долара са изразходвани за изграждането на басейна. 

 

Размерите на басейна правят възможно използването на воден транспорт в него. Лодки и яхти могат да се наемат точно там. Някои туристи дори практикуват уиндсърф. Освен това има собствена спасителна служба.

Около басейна има 9 хотела. Цените за почивки в тях зависят от времето на годината.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.