Точно както цветна палитра, най-северната финландска провинция, Лапландия, представлява една смесица от шведска, норвежда, финландска и руска култура. По тези необятни географски ширини битуват три типа основни жители, които използват различни диалекти, имат различни традиции, а също така изповядват и различни религии.

Освен местното население, поради засиления интерес на туристи от цял свят, Лапландия посреща хиляди нови посетители годишно. Множеството различни събития и атракции, организирани от местното население и управа, карат малки и големи да се чувстват като герои от приказка. Рованиеми, столицата на това прекрасно кътче на земята е място, където се намират множество държавни институции, а също така и купища туристически обекти. В центъра на полярния кръг, Рованиеми е пулсиращото сърце на Лапландия, която представлява за хората една коренно различна реалност.

В Лапландия всеки ден от година е различен. Неповторимата и красива природна е предпоставка за разнообразност, която със сигурност ще направи престоя на всеки един турист фантастичен. 

Безспорно обаче, най-голямата атракция за посетителите на най-северната финландска провинция, е селището на Дядо Коледа. Непрестанното звучене на коледни песни, стотиците светещи лампички и коледната украса са само малко част от декора на това място. Истинската атракция, обаче си остава самият белобрад старец, който никога не се крие и с охота обръща подобаващо внимание на всеки един посетител. Къщичките на Дядо Коледа са няколко, разположени в различни крайща на Лапландия и всички те са отворени за посетители. Според местна легенда обаче, истинската работилница, където джуджетата работят по изпълняването на всяко едно желание, се намира далеч в планината и до нея се достига изключително трудно.

Сред останалите атракции на това приказно място се нареждат Арктическият научен музей, който потапя в бита и културата на местното население, всеки един дръзнал да прекрачи прага му. И разбира се не на последно място се нарежда абсолютният природен феномен - Северното сияние. Спектакълът от различни по цвят светлини, предоставя изумителна гледка и поглед от един по-различен ъгъл към тъй изумителното арктическо небе. Не по-малко интересни са също така арктическите сафарита и селищата с множество иглута, пригодени за живот, а някой от тях и за посещения на туристи. 

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.