От дълги години насам легендата за чудовището от Лох Нес се интерпретира и представя по всевъзможни начини. Едва ли някой може да каже какво и как точно се е случило на база на напълно реални факти. Но въпреки всичко историята е изключително интересна и точно заради това ще ви запознаем и предоставим версията, с която ние разполагаме, в центъра на която е това митично същество.

                                    

Според първите легенди, датиращи отпреди 1500 г., през 565 г. ирландският монах свети Колумбан тръгва към Шотландските планини, за да разпространява и запознава хората с божието слово. Пристигайки на брега на езерото Лох Нес, той обаче става свидетел как група местни хора, които полагат в гроба млад мъж, убит от чудовището в езерото. В този момент на ирландския монах му хрумнало, че трябва да покръсти цялото село без проповеди, като за целта било необходимо хората да го заведат на езерото.

Малко след това от дълбините на Лох Нес се появило ужасяващото чудовище. Виждайки го, Колумбан вдигнал ръце срещу него, изричайки "Изчезни от очите ми, изчадие адово!". От този миг нататък чудовището никога повече не се показало, а в Шотландия се установила вярата в Бог.

През 1827 г. сър Уолтър Скот пише в дневника си за едно излизане на лов, чиято цел била "една огромна морска крава". Години по-късно обаче водолазът Дънкан Макдоналдс разказва, че видял към него да плува огромно чудовище.

Неси, както е наречено чудовището, дължи славата си на двойката Спайсър, които през 1933 г. съзират във водите на езерото създание, дълго около 9 м, приличащо много на динозавър. Към днешна дата все още историята за съществуването на това мистично създание не е потвърдена. Няма и снимков материал, които да подкрепи дори едно от всичките твърдения. А наградата от 500 000 лири стерлинги от британската бирена фабрика Гинес за този, който залови чудовището, все още не е спечелена.

30 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.