Теотиукан говори ли ви нещо?! А какво ще кажете за пирамидите в Мексико?! Става въпрос за един и същ доста впечатляващ архитектурен обект, който вероятно повечето почитатели на пътешествията биха искали да видят с очите си. Разположен е на 48 км североизточно от днешната столица на страната и в превод от науатл името на града означава „където боговете са сътворени“ или „мястото на боговете“.

Проучвания на древния обект

Пирамидите са свещени копия на планините, твърдят изследователите от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH). По този начин древните жители на Мезоамерика имитирали природата, в която се срещат пирамидални форми – например формите на вулканите.

Освен това обаче имало и някакво свещено значение и затова пирамидите били центрове на древни градове. Заради формата им улеснявали издигането на високи монументални обекти – нещо изключително важно за хората в миналото.

Местоположение

Теотиукан е на 2285 м надморска височина върху Мексиканското плато. Има почти същата височина като друг център на латиноамериканската култура – Мачу Пикчу в Перу (2430 м). Мексиканският град с пирамиди заема площ от 23 кв.км.

Мезоамерика – исторически и културен регион

Приблизително можем да кажем, че се простира от центъра на Мексико до Хондурас и Никарагуа. Отличава се със специфична архитектура – сложна и стилово богата. Сред най-известните структури в този регион е пирамидата Ел Кастильо (Кукупкан). Тя е разположена в древния град на маите Чичен Ица (Мексико), призната за едно от Новите седем чудеса на света.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.