Току-що получихте шофьорската си книжка?! Честито! Това е вълнуваща стъпка към независимост и зрялост, но е и голяма отговорност и е важно да балансирате тази свобода с повишено внимание и безопасно поведение.

Не забравяйте, че това, което правите на шофьорското място, не се отразява само на вас, но и на всички останали участници в движението. За ваше улеснение сме съставили списък с няколко съвета, за да ви помогнем да се забавлявате и да сте в безопасност на път.

1. СПАЗВАЙТЕ ВСИЧКИ ПРАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ

Има причина шофьорският изпит да включва както практическа, така и теоретическа част. От пътните знаци до правилното движение има цял куп правила, които шофьорите са длъжни да разберат и да следват. Научете ги и ги използвайте.

2. КАРАЙТЕ БАВНО

Превишаването на скоростта е един от водещите фактори за фатални катастрофи, в които участват млади шофьори. По принцип, колкото по-висока е скоростта ви, толкова повече време ще отнеме да спрете и толкова по-голяма е вероятността от пътен инцидент.

3. ПОДДЪРЖАЙТЕ КОЛАТА СИ

Грижата за вашия автомобил може да ви помогне да избегнете повреди и други потенциални аварии. Това включва редовна смяна на маслото, проверка на налягането в гумите (не забравяйте резервната!). Редовно завъртане на гумите, проверка на нивата на спирачната течност и охлаждащата течност и поддържане на гориво в резервоара.

4. НОСЕТЕ ПРЕДПАЗНИЯ КОЛАН!

Винаги! И се уверете, че и вашите пътници носят своите. При катастрофи със злополука е установено, че повече от половината от тийнейджърите (56%) са деблокирани. Запазете живота си!

5. ИЗБЯГВАЙТЕ РАЗСЕЙВАНИЯТА

Дръжте очите си на пътя. Това означава без текстови съобщения, без обаждания, без ядене, без сърфиране по радиото и без обръщане, за да разговаряте с приятели на задната седалка. Инцидентите могат да се случат само за секунда, но ако сте съсредоточени, ще имате по-голям шанс да избегнете такава.

6. НАСТРОЙТЕ АКСЕСОАРИТЕ В КОЛАТА СИ

Говорим за това да се уверите, че седалката ви е на удобно място и да проверите всички огледала, за да сте сигурни, че имате най-добрия възможен изглед.

7. БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА КРИЗИСНИ СИТУАЦИИ НА ПЪТЯ

В случай на аварии, повреди или други извънредни ситуации вашият автомобил винаги трябва да съдържа важни документи за шофиране и комплект за спешни случаи с всичко, което ще ви е необходимо за прекарване на продължително време във вашия автомобил.

8. СЛЕДЕТЕ ВРЕМЕТО

Дъжд, вятър и сняг могат да направят шофирането по-трудно и опасно. Ако е мокро, уверете се, че фаровете ви са включени. Най-важното е, когато условията са твърде коварни, да не предприемате пътувания.

9. НЕ ШОФИРАЙТЕ ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА АЛКОХОЛ ИЛИ НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

Просто не го правете! Това включва да сте под въздействието на алкохол, наркотици вещества или в случаите, в които страдате от липса на сън. Едва ли трябва да ви казваме колко тежки могат да бъдат последствията.

Сега излезте и шофирайте! В крайна сметка практиката прави шофьора опитен на пътя.

32 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.