В европейските страни има много градове. И ако в някои има няколко хиляди души, то в други броят им е в милиони. Кои градове са в ТОП 10 с най-гъсто население в Европа? 

10. Минск, Беларус

Столицата на Република Беларус започва списъка на най-гъсто населените европейски градове, разположен е на река Свислоч. За държавата столицата е от голямо значение, тъй като е сърцето на транспортните връзки и има много важни промишлени предприятия на територията си. Това прави Минск важен обект от икономическа и научна гледна точка. 

Населението е: 2 018 281 души 

 

9. Париж, Франция

На брега на Сена се намира столицата на Франция, която е известна с една от най-разпознаваемите забележителности в света – Айфеловата кула. По-запалените туристи също знаят, че Париж е дом на Лувъра, Триумфалната арка и други известни забележителности. Въпреки факта, че площта му е само 105 кв. км, в града живеят много хора.

Населението е: 2 206 488 души 

 

 

8. Рим, Италия

Италианската столица, основана през 753 г. пр. н. е., се счита за един от най-старите градове на Земята. Територията му е разположена на седем хълма, поради което сградите заемат едва 25% от площта на Рим, а останалата земя е отделена за различни обекти и парцели, оборудвани за особеностите на ландшафта. Градът е оказал голямо влияние върху развитието на италианската култура и е запазил много забележителности от древността. 

Населението е: 2 875 805 души

 

 

7. Киев, Украйна

Киев може да се похвали с богата история. Основан през V век, поради териториалното си местоположение (на река Днепър), той става важен обект в Русия, а по-късно получава прозвището „майка на руските градове“. По-късно той става столица на Република Украйна, а през 1991 г. заема същия пост в новосформираната Украйна. Също така Киев по време на съветската епоха е получил титлата „Град-герой“ за храбростта на населението, показана по време на Втората световна война.

Населението е: 2 967 360 души 

 

6. Мадрид, Испания

Мадрид е най-големият град в Испания и има много забележителности. Не се знае точно кога се е появила столицата на страната, но първите споменавания за нея се срещат в ръкописите от първата половина на 10 век, където се нарича „Магерит”. Мадрид сега е важен икономически център на страната.

Населението е: 3 165 541 души 

 

 

5. Берлин, Германия

 На бреговете на реките Хавел и Шпрее се намира столицата на Германия, която по площ (891,68 кв. км) се нарежда на четвърто място сред населените места в Европейския съюз. След Втората световна война градът е разделен на части от Берлинската стена и едва през 1990 г. е обединен.

Населението е: 3 644 826 души 

 

4. Санкт Петербург, Русия

Културната столица на Русия с право се смята за един от най-красивите градове в света и всичко това се дължи на големия брой атракции и красиви сгради. Също така, Санкт Петербург е известен с облачния си климат и много валежи, което не е необичайно за околностите на Нева.

Населението е: 5 398 064 души 

 

 

3. Лондон, Великобритания

Столицата на Великобритания е най-големият град в страната, с площ от 1572 квадратни метра. Малко хора знаят, но селището е основано от римляните през 43 г. сл. Хр. и е наречено "Лондариум". 

Населението е: 8 908 081 души

 

 

2. Москва, Русия

Столицата на Руската федерация е на второ място. Москва отдавна се превърна в главния град на страната, където идват жители не само на съседни градове, но и на държави. Затова не е изненадващо, че броят на жителите е доста голям. 

Населението е: 12 678 079 души

 

 

 

 

1. Истанбул, Турция

Турският град е на първо място. Разположен е на брега на Босфора и е разделен на европейска и азиатска част. Той е важен икономически и индустриален център за държавата. Истанбул е основан през 667 г. пр.н.е. и се смята за първия град в Европа, който надхвърля границата от един милион души население.

Населението е: 15 025 231 души

 

 

 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.