Въпреки че Барселона е вторият по големина град в Испания, той е най-важният и значим културен и индустриален център в страната. Със своите шедьоври и изкусни творения, Антонио Гауди, като главен архитект на града, превръща Барселона в едно изключителено място, прочуто и харесвано в цял свят. Една от най-известните сгради на Гауди е базиликата "Саграда Фамилия", която се определя като една от най-ценните исторически сгради на територията на Стария континент. 

                                     

Въпреки големия интерес от страна на туристите, има много факти за "Саграда Фамилия", които са неизвестни, както на посетителите, така и на местното население. Ето и някои от тях:

                                      
  • Строежът на базиликата започва през далечната 1882 г. След смърта на Антонио Гауди обаче, спира и години по-късно е отново възобновен благодарение на приноса на други архитекти, които се включват в изграждането на устройствения план. Към днешна дата известната базилика, все още не е окончателно завършена, очаква се това да се случи през 2026 г.
  • В сградата е било построено училище, предназначено за децата на всички майстори и строители, участвали в изграждането на архитектурния обект.
  • Тленните останки на главния архитект Антонио Гауди се намират в базиликата.
  • Всяка една от кулите на базиликата отговаря на определен християнски персонаж. Първите 12 представляват апостолите на християнството, 4 от тях са за евангелистите, а последните 2 кули, който са и най-високи, са посветени на Дева Мария и Исус Христос.
  • По време на Испанската гражданска война сградата е била умишлено опожарена.
  • "Саграда Фамилия" е част от културното наследство на ЮНЕСКО.
  • Когато бъде завършена сградата, "Саграда Фамилия" ще бъде най-високият религиозен храм.
32 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.