Беден е речникът на всеки, дръзнал да описва това невероятно природно явление. Беден и ограничен е и нашият, но все пак ще се опитаме да ви запознаем с всичко онова, което по един или друг начин е достигнало до нас.

                                    

А ето какво знаем ние за това спиращо дъха място! Откривателят на величествения Ниагарски водопад е и първият бял човек, който е имал възможността да се възхити на това световно чудо - Жак Картие. Названието “Ниагара” идва от езика на американските индианци - “Ни-а-ка-ра”, което означава “грохот от вода”.

Самият водопад се намира между езерата Онтарио и Ери, което своеобразно разделя площта му на две части: канадска и американска. Ниагарският водопад е не само граница между тези две държави. И американците и канадците са основали градове с едно и също име - Ниагарски водопад. Помежду си двата града са свързани от мост над едноименната река Ниагара, който е известен и със своето интересно наименование - “Небесна дъга”.

                                    

Регионът на Големите езера, както още е наричана и определяна тази територия, е и най-обширната водна площ в континенталната част на света. Точно поради тази причина са възникнали множество спорове между държавите, претендиращи за използването и усвояването на тези води. Към днешна дата от двете страни - и от американска, и от канадска, са издигнати вериги от хотели и ресторанти, които приютяват милиони туристи годишно. 

                                     

Преди всичко друго обаче не трябва да забравяме колко красиво е всъщност това природно явление. Как успява да остави всеки, дръзнал да го види, безмълвен и с поглед пълен с възхита и удивление. Не напразно и самият Алеко Константинов се признава за неспособен да опише онова, което вижда с очите си, приближавайки до това тъй величествено място:

"Който може, нека опише тази картина, който може, нека я фотографира, нека я нарисува!... Аз не мога!".

Ето защо снимките и видеата не са достатъчни на човешкото око, напратив трябва да се види и усети наистина, за да бъде истински пълна човешката душа.

47 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.