Открити през далечната 1535 г. от испанци, в продължение на 300 години тези диви и необятни земи - Галапагоските острови, остават необитавани и незаселени от хората. Към днешна дата това, което със сигурност може да се потвърди, е фактът, че само пет от островите са населени, а останалата част са обявени за природен парк.

                                     

Интересното име на архипелага идва от названието на гигантските костенурки на испански език (galapagos - костенурка). Смята се, че продължителността на живот на една такава костенурка надвишава 100 години. 

                                     

Архипелагът може да възхити и удиви абсолютно всеки един турист без изключение. Все още на някой от островите могат да се видят вулканични кратери. Поради отдалечеността му растителния и животинския свят са се развили и запазили изключително добре. Точно поради тази причина през 1934 г. е открит и националният природен парк на о-в Санта Круз, където са защитени изключително редки животински видове, сред които са птицата Дарвин, гигантските костенурки и игуаните. 

                                         

Най-удивително е, че архипелагът Галапагос се обитава от животни, които не живеят заедно никъде другаде по света, например костенурките и пингвините. Още по-впечатляващ факт представлява и специалното разререшение, което трябва да имат туристите, за да могат да посетят тези тъй тайнствени, но същевременно убийствено красиви места.

19 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.