На картата почти не са останали неизследвани места. Дори и най-приключенски настроеният изследовател няма да се натъкне на група хора, които нямат връзка с модерния свят. Е, освен ако не сте в Бенгалския залив. Просто се насочете към остров Северен Сентинел, ако искате да опитате да се свържете с последните изолирани хора в света, но по-добре бъдете внимателни.

История

През 1880 г. се провежда експедиция до острова, водена от М.В. Портман. Целта е опознаване на острова и племето, което го обитава. Групата открива мрежа от пътеки и няколко изоставени селища. След няколко дни шест сентинелци (възрастна двойка и четири деца) биват пленени и изпратени в Порт Блеър. Офицерът, отговорен за отвличането, съобщава, че пленниците бързо се разболяват. След като възрастните хора умират, четирите деца са изпратени обратно на острова с много подаръци.

Втора експедиция е направена до Северен Сентинел през 1883 г., при която са оставени множество подаръци. Следват неуспешни опити за "запознаване" с племето. Единственият успешен контакт е през 1991 г., когато антропологът Т. Н. Пандит най-после общува с тях след две десетилетия на далечно наблюдение. Но сентинелците все още не искат там нашественици.

През 2006 г. двама бракониери са убити, когато нарушават карантината на острова и се натъкват на жителите му, а през 2018 г. християнски мисионер е убит, когато се опита да посети острова. Днес индийското правителство признава острова за суверенна единица и полага усилия, за да гарантира, че местните остават необезпокоявани.

Как живеят?

Очевидно има много неща, които не знаем и едно от тях е как точно живеят хората на остров Северен Сентинел. Но има няколко неща, които можем да кажем със сигурност. Първо населението наброява някъде между 50 и 400 човека - казахме „със сигурност“, а не „конкретно“. Жителите са ловци. И най-важното нещо е, че те не ни искат там. Засега това е начинът, по който искат да се случват нещата жителите на острова. Може би е най-добре да не ги безпокоим.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.