"Завръщане към началото на европейската цивилизация", под това мото се организират голяма част от индивидуалните и групови пътувания на полуостров Пелопонес. Това е мястото, където човек може напълно да се възхити на паметниците и културата и където може да изпита уникални усещания, които ще го вдъхновят и същевремнно обогатят.

Със своята характерна форма на длан, полуостровът е най-южният край на Балканския полуостров, а нос Матапан е най-южната точка на европейския континент. През 1893 г. след много премеждия е завършен и строежът на Коринтския канал, който свързва Коринтския и Саронския залив.

Благоприятното географско разположение предлага един изключително мек и приятен климат. В Пелопонес няма райони, отдалечени на повече от 50 км от морето. Което своеобразно превръща мястото както в културен обект, така и в изцяло туристически, предоставящ страхотни условия за отдих и релакс.

                                   

Територията на днешна Гърция в продължение на векове е била подвластна на ахеите с център град Микена. Според легендата ахейският цар Агамемнон пожелал да се ожени за Клитемнестра и убил съпруга ѝ, за да я вземе за жена. Самият Агамемнон бил погубен по-късно от своята избраница.

Микенската култура залязва около 1200 г. по.Хр., но 400 години по-късно Пелопонес отново заема важно място в гръцката история, тъй като на това място е създадена гръцката писменост. През 776 г. пр.Хр. тук се провеждат и първите Олимпийски игри. Именно тези събития оказват изключително влияние върху процеса на културно развитие, благодарение на което градовете Аргос, Коринт и Спарта придобиват изключително важно значение.

Сред най-интересните исторически културни обекти в този район са Коринтският канал, царските градове Микена и Спарта, руините на Олимпия (Храмът на Зевс), Мистра и Епидавърът, както и долината на река Алфеос.

 

 

 

 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.